empátia legkisebb szikrája is ennyire hiányzik belőled
Empátia abból hiányzik, aki hihetetlennek tartja az elrabló nő reakcióját.
Utaltam a hazugságától konfliktusba került ember ésszerűtlen viselkedésére, de ezt átugorva továbbra is hajtod a történet értelmetlenségét.
A történet éppen azért tudott megszületni, mert az elrabló nő így viselkedett. Ha másképp viselkedett volna, akkor nyílván másképp lettek volna alakítva a további események. A történet pontosan az anyai szeretet különbségét próbálja érzékeltetni, mégpedig annak érzéseivel szemben, aki nem anyja a gyermeknek. Ha észrevetted volna, itt szükséges az empátia. Azt feltételezni, hogy az idegen is egyformán, mégpedig úgy ragaszkodik egy gyerekhez, mint az eredeti anyja, nyílván hibás, de te pont így kiindulva ítéled meg a történetet. Ezért nem látod meg az értelmét annak, amiről beszélek.
Az általad kitalált túlzottan barátivá vált befejezés nyilván hamis, senki nem vonja kétségbe, de nem utaltam ilyesmire Az ellenséges konfliktus okai lettek megszüntetve ugyanis, nem pedig a baráti kapcsolat alapjai lettek megteremtve. A kettő között nagy a különbség.
Te eleve kizártad a szeresd ellenségeidet tézis létjogosultságát
Pár hozzászólásban már tudattam veled, hogy egyáltalán nem erről beszéltem.
De szívesen elmondom mégegyszer. Arról beszéltem, hogy az ellenség ostoba szeretete és az között, hogy bölcsességgel és szeretettel fordulj az ellenséged felé különbség van. Mivel az eredetileg felvetett szeretetpróbád nélkülözi az értelmes viszony kialakításának fontosságát, pontosan olyan ajánlatot látni a felvetésedben, amelyet az értetlen keresztények tesznek az evangélium oktatásakor: szó szerint tanítanak, de az értelmét nem világítják meg.
légy szíves hozzál nekem valami jobbat (példát)
A Fight és a Kick nevű jó barátságban élő két new yorki utcai geng harcba lépett egymással, mert a Kick egyik tagját nagyon megverte valaki, aki a Fight jelét hagyta maga után a tag mellett a földön. A Fight egy ideig állta az ostromot, de vezérük kérdésére, hogy ki verte meg a Kickes tagot, mindenki nemet mondott, akit csak kérdezett közülük. A vezérük, mivel sajnálta kapcsolatuk megszakadását, tárgyalni kezdett ellenfelével, miért őket gyanúsítják. Kiderült, hogy a jelüket találták a megvert tag mellett. Erre a vezér a saját tagjait kérdezte meg, kinek nincs meg a jele. Az egyik elárulta, hogy egy sokkal kisebb banda a múltkor megtámadta és el is vették tőle. A vezér elment a megnevezett bandához, és mivel annak vezére nem akart kikezdeni a Fighttal, hamar kiderítette ki volt a tényleges tettes, és tanúsítania kellett a Kick előtt is mi volt a történet. A háborúskodás ezzel azonnal megszünt, a Kick mélységes sajnálatát fejezte ki a félreértés miatt, és régebbi baráti kapcsolatuk újra helyre állt.