deres szádorgó Creative Commons License 2007.02.22 0 0 2737

A lényeg kimaradt   :-)

1. A népességfogyás, ill. családpolitika ügyét azért vettem egy kalap alá a migrációs politikával, mert mindenfajta politiukát a nagy érdekcsoportok irányítanak. Esetünkben alighanem a foglalkoztatói, ill. a TB-lobby. Ha ők úgy tartják, hogy további helyi munkaerőre, ill. tb-befizetőre van szükségük, bizony elérik, hogy a dolgok a számukra kedvező bevándorláspolitika felé mozduljanak. Nem ellenérv szerintem, hogy ezek nagyon távlatos ügyek: számos példa mutatja, hogy a komoly érdekcsoportok képesek hosszabb távra előre gondolkodva képviselni az érdekeiket. Az sem ellenérv szerintem, hogy a multikat nem érdekli, mi újság nálunk, mivel szó nélkül odébbállnak, ha nincs munkaerő. Odébbállnak persze, de ha lehet, szívesebben választanak egy kiszámítható üzletmenettel kecsegtető, kényelmes klímájú európai beágyazottságú országot. S ha ennek mindössze pár kormánytisztviselőnek jó ötletekkel való ellátása az ára, az tán egyszerűbb is, mint egy komplett relokáció (ahol mellesleg az új üzemel együtt alighanem új menedzsment is áll fel).

Előzmény: deres szádorgó (2736)