deres szádorgó
2007.02.22
|
|
0 0
2737
|
A lényeg kimaradt :-)
1. A népességfogyás, ill. családpolitika ügyét azért vettem egy kalap alá a migrációs politikával, mert mindenfajta politiukát a nagy érdekcsoportok irányítanak. Esetünkben alighanem a foglalkoztatói, ill. a TB-lobby. Ha ők úgy tartják, hogy további helyi munkaerőre, ill. tb-befizetőre van szükségük, bizony elérik, hogy a dolgok a számukra kedvező bevándorláspolitika felé mozduljanak. Nem ellenérv szerintem, hogy ezek nagyon távlatos ügyek: számos példa mutatja, hogy a komoly érdekcsoportok képesek hosszabb távra előre gondolkodva képviselni az érdekeiket. Az sem ellenérv szerintem, hogy a multikat nem érdekli, mi újság nálunk, mivel szó nélkül odébbállnak, ha nincs munkaerő. Odébbállnak persze, de ha lehet, szívesebben választanak egy kiszámítható üzletmenettel kecsegtető, kényelmes klímájú európai beágyazottságú országot. S ha ennek mindössze pár kormánytisztviselőnek jó ötletekkel való ellátása az ára, az tán egyszerűbb is, mint egy komplett relokáció (ahol mellesleg az új üzemel együtt alighanem új menedzsment is áll fel). |
Előzmény: deres szádorgó (2736)
|
|