Első lépésként össze kellene állítani egy táblázatot, a többi uniós tagállamban érvényes szabályokról.
Szerintem a következő kérdéseket kellene feltenni a mopedautó dealereknek:
- hány éves kortól, milyen jogosítvánnyal lehet vezetni náluk a mopedautókat?
- mennyibe kerül a jármű üzembehelyezése?
- van-e időszakos műszaki vizsga?
- mennyibe kerül az éves biztosítási díja?
- kell-e fizetni valamilyen adót a jármű után?
- lehet-e utast szállítani a mopedautókkal?
Kb. ennyi jutott eszembe, de ha valakinek még van ötlete, írja hozzá.
Ezeket a kérdéseket kellen lefordítani több nyelvre, írni kellene hozzá egy rövid bevezetőt, hogy miért fontosak számunkra ezek a kérdések, és gyorsan szét kellene küldeni a gyártóknak és a dealereknek.
A válaszokból összeállíthatunk egy jól áttekinthető táblázatot, amit el kellene juttatni egy rövid magyarázattal együtt minnél több országgyűlési képviselőhöz, és a GKM jogalkotóihoz. Talán lesz néhány politikus aki hajlandó tenni is valamit az ügyben, esetleg hasznos lehet minden kapcsolat kihasználása.
Nem valami különleges kiváltságot szeretnénk elérni, szerintem azzal is megelégednénk, ha a régi uniós tagállamok legszigorúbb szabályozását fogadnák el, ez pedig igazán nem irreális elvárás a részünkről.
Tüntetni szerintem nem szabad (még), de valamilyen figyelemfelkeltő akciót lehetne szervezni.
Szóval aki hajlandó részt venni a munkában (levél összeállítás, címek kigyűjtése, fordítás, stb.) az jelezze, aztán fogjunk is hozzá, mert a végén tényleg diszidálni kell a brumikkal:)