Az esetemben ez úgy történt, hogy nő aszondja, minden rendben? Itt írjam alá! Mellesleg még akkor rakták a burkolatváltó elmeket, szegélylécet. Mondom neki, el van tévedve. Ha levonult mindenki, akkor teszünk egy műszaki átadás-átvételt, szépen tételesen átnézzük, mi működik, mi nem. Mondom, nézzük meg, működik-e a fűtés, van-e feszültség a konektorokban, a vezetékek végpontjai között, nézzük meg a tárolót, ilyenek. Aztán mondom, két ablakom szigetelése hiányos, javítsák ki. Erre azt mondja, vegyem át, ezeket a hiányosságokat vegyük jegyzőkönyvbe hibaként. Ezek után megkérdeztem, tollas-e a hátam, mert akkor az átadás lehetett volna 10 hónappal korábban, s a hiánylistában ez állna: hiányzik 1 db lakás! Mondtam neki, az az átadás lényege, hogy a már elkészült dolgokon megnézzük annak minőségét. Ezen felül mégis milyen a minőségbiztosítási rendszerük, ha még az alvállalkozó ott dolgozik, ő meg már velem akarja aláíratni az átvételt? Hogyan győződött meg arról, hogy a saját minőségi elvárásainak megfelel a munka, ha még ő nem vette át? Megsértődött, elrohant.
Úgy 11 nappal később kipróbáltuk a fűtést, légtelenítés, végigmérettem a konektorokat, vezetékvégeket, berakták az ablakba a hiányzó szigetelést, lementünk a tárolóba, ellenőriztük, minden rendben van-e. Aláírtam, és béke volt. :)
A poén az egészben az, hogy a jegyzőkönyvön éppen az a szöveg szerepelt, hogy leellenőriztük a műszaki berendezések működését, épségét, tehát eredendően is ezt akarta velem aláíratni.
Konklúzió: nehogy aláírd úgy, hogy nem néztek végig mindent.