Árpi Creative Commons License 2007.02.19 0 0 2623
Olvashatsz millió könyvet, ha nem érzed át az általad lenézettek lelkét, akkor hiába. Ha csak azért azért mész el egy kiállításra, hogy később büszkélkedhess vele, ha csak azért fogadsz "örökbe" valakit (pénzzel, mint az álatkerti vizilovat, mert ugye nem te neveled fel...), hogy a lelkiismereteden könnyíts, az nem antirasszizmus, hanem színjáték.
Én viszont nem foglalkozom azzal, hogy más örülne-e, ha roma lenne a veje. Mert ez bennem így fel sem merül. Nekem az is mindegy, hogy milyen bőrszínű tanár tanítja a gyerkemet. Én nem hallgattam a cigány zenészeket, hanem volt, hogy együtt zenéltem velük. A roma szomszédaimmal sem volt soha bajom, ketten voltak, azaz két család, az egyik azért költözött el, mert a gyerekük épített egy szép nagy házat, és odahívta lakni őket magához, a másik meg azért cserélte el egy pesti lakásra a nem egészen kész házát, mert nem bírta fizetni a törlesztést. Addig ugyanúgy beszélgettünk egymással alkalomadtán, mint a többi szomszédunkkal. Meg kell mondjam, az egyikük helyére költözött család gyerekeivel eleinte több gondunk volt. Aztán megbeszéltük. A másik helyére meg először egy szép fiatal szőke hölgy költözött, de jobban örültünk volna, ha az öreg romák maradnak, mert ők pl. nem kínozták azzal a kölyökkutyájukat, hogy 3-4 napra magára hagyják (szegény kuty állandóan nyüszített, nyöszörgött, a közvetlen szomszédok etették-itatták, és hiába kértük a csajt, hogy ha nem tud vele törődni, ne tartsa. Neki házőrző kellett.:o((( Sok idő kellett neki, míg belátta, hogy mit művel.
Szóval a gyakorlat az, hogy számomra igenis megvetésre méltó, és rasszista gondolat az, amikor valaki egy bármilyen bűneset kapcsán (pláne olyannak kapcsán, amit még a legvadabb vélemények sem sorolnak a cigánybűnözés tárgykörébe, azaz hogy közúti baleset okozója elmenekül a tetthelyről) egyből az elkövető nemzetiségét kezdi firtatni. És ezt egy egész falunyi roma gyerek "örökbefogadása" sem enyhíti.
És nyugodj meg, érted nem is akarok kiállni.
Előzmény: Törölt nick (2622)