il1321 Creative Commons License 2007.02.19 0 0 935

A dughagyma egy rész is mehet ki. Az őszi duggatás főleg zöldhagymának és korai felhasználásra alkalmas. A hagyma fagy hatására később magszárba megy, így nem lesz elálló hagyma. A mostani dugdosás is korainak jó. Akinek van saját dughagymája, vagy vásárolta ömlesztve, az ha módja van rá hőkezelje. Legalább 1, de inkább 2 hétre folyamatosan meleg helyre tegye, (radiátor, kazán, kemence teteje, ami van kb 30-40 fokon) így a hagyma a tápanyagtartalmának egy részét elveszti, és nem hoz magszárat. Korai kiduggatásnak, ha téli tárolásra termesztünk, még nincs itt az ideje, mert ha még lesz alacsony hőmérséklet, a hőkezelés hatása elmulik. Ha valaki magnak való hagymát akar, akkor azt most már ki lehet tenni. Szép egészséges, nagyobb fej hagymákat válogatva, 10-15 cm mélyen, 20-25 cm távolságra. Így lesz saját hagyma magunk. Elég 5-10 fej.

A tavaszi fokhagymát is lehet kiduggatni.

Én egyelőre az esőt nézem, és várom, hogy száradjon a talaj. 1-2 nap szünettel felén esik.