Törölt nick Creative Commons License 2007.02.17 0 0 80
Elolvastam a topknyitót. Pontosan ez a gondolatmenet volt az egyik oka kamaszkoromban annak, hogya keresztény hitet elhagytam.

Ne keress logikát a vallásokban, nekik arra nincs szükségük, dogmákba hiába kötsz bele, maximum kapsz egy "isten útjai kifürkészhetetlenek"-et vagy egy "ez meghaladja az emberi értelmet"-et vagy ilyesmit...

Minden értelmes gondolkodó ember számára trivialitás, amit leírtál, logikailag nem lehetséges a legtöbb keresztény dogma...

Viszont ha feltesszük, van egy mindenható, mindenttudó teremtő, aki tudja mindig mit fogunk tenni ez akkor nyerhet esetleg értelmet, ha a keleti panteista felfogás felé fordulunk (amit mellesleg sugall a kereszténység is - a pápák, a zsinatokon elfelejtették cenzúrázni a Bibliából - pl. "én és az atya egyek vagyunk", "ti énbennem vagytok és én tibennetek" stb), akkor tán érthetőbbé válik. Hiszen ha tulajdonképpen ő nem egy tőlünk független entitás, hanem a saját énünkben az ő énje létezik és tapasztal (remélem érthető), akkor elképzelhető, hogy csinált egy tervet magának és azt most végrehajtja általunk de huncut módon úgy, hogy nekünk független öntudatot adott, aki alaphelyzetben (default) mit sem sejt az egészről...

Mi van ha így van?
Előzmény: Ati356 (-)