Ati356 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 24

Bár ez a mondat egy kicsit homályos: Nincs szabad akarat, csak annak nem tudása, hogy mi tessze össze azt, amit végül is akar az ember. Csak sejtem mit akarsz mondani.

A következő gondolatod is igaz lehet:

Hasonlóképpen sincs mindenhatóság, annak ismerete nélkül, hogy mire/kire hat valami, és mi/ki hat rá. Azontúl, ha van aki tudna hatni valamire de nem teszi, az is jogában áll.

De ezzel azt mondod (az én szavaimra lefordítva): ha az a valaki tud hatni, de nem teszi (pedig a Bibliában többször is teszi), akkor ez azt is jelentheti, hogyha van Isten (legyen teremtő) akkor Ő megteremtette a világmindenséget, fizikai, lelki és minden egyéb törvényszerűségével, és útjának engedte azt! És mivel minden ok-okozat (akár tud róla, akár nem), akkor egyszerűen törvényszerűség lett az hogy a földön élet van az hogy én megszülettem, és hogy B-t választottam. Akkor viszont megint nincs szabad akarat, mert törvényszerű a választásom.

Egyáltalán minek kell olyat folyamatot teremteni aminek a végét tudja? Miért nem teremtette meg a végkifejletet, ha az a célja? Vagy nincs is célja csak szórakozik rajtunk...?

Előzmény: takarito (20)