Ha már olaj...nem magamtól vagyok ilyen okos, felvilágosítottak szakemberek.
Az előírás lacsiba 5W30 API SL A1/B1 (ILSAC GFIII)
Most rendeltem meg bele az olajat, magam viszem, mert anno opel-raktáros koromban én adtam ki az autókba, így tudom mi kerül a szervízben a kocsiba..:-))
Nos.. Nem elég csak a viszkozítást nézni, figyelembe kell venni még egy rakás tényezőt, mint hamutartalom, stb! Én castrol performance A1 -et rakok bele. Ez teljesíti a fent említett követelményeket. Amúgy megegyezik a Ford-motorok olajával és sajna nem olcsó olaj kell a verdáinkba. A második legjobb a hétköznapi használatú olajok közül ebben a kategóriában, ugyanis nem K és L-nél tartanak, hanem a tavalyi lista szerint M-nél, ami ugye az L után van és az A1/B1 is egy magas szinvonalat jelöl.
Viszont nem értem, miért raknak sokan a lacsiba 10W40-est. Szakember nem ajánlja. Nemhogy a más viszkozításút nem ajánlja, hanem ami a fontosabb: csak megfelelő minősítésűt. Amiket írogattok olajakat, azok némelyike ha jól láttam nem is tudja ezeket, amiket az előírt olaj tud.
Száz szónak is egy a vége: persze mindenki azt rak bele, amit akar, és valszeg amíg nem kerül az autó szélsőséges körülmények közé, vagy nem lépi át a kamaszkor küszöbét sok tízezer km-rel, addig nem is lesz baj. Viszont aki hosszú időre tervez, annak nem biztos, hogy megéri évente az a 3-5000 Ft spórolás olajcserénként.
Üdv!