Bakancs4 Creative Commons License 2007.02.11 0 0 1197
1186-ra válasz A szekunder variátorban 2 ék van . Az egyik a behajtótengelyen , az viszi be a nyomatékot az osztómű-diffibe . Ez egy hosszú ék , s ha hiányzik , vagy elnyíródik , akkor a tárcsák forognak , de a kocsi egyhelyben áll , meg se mozdul , nem viszi át a meghajtást . A másik ék a variátoron belül , a diffi felőli végén van , mert a szekunder variátor mozgó tárcsája nem csak tengelyirányú (axiális) mozgást végez , hanem tekeredik is egy nagy menetemelkedésű pályán , ezzel segítve rá a szorítóerőre , megakadályozandó a szíj megcsúszását . Ennek a nagy menetemelkedésű pályának a fix elemét rögzíti egy ék a variátor fix részéhez tkp. a csőtengelyhez . Ha ez az ék hiányzik (ez nekem a házilag esztergáltatott variátorban párszor elnyíródott) vagy elnyíródik , akkor a szekunder variátor egyik oldala fix lesz , de a másik esetleg csúszhat , pontosabban forogni fog , csökkentve így az átvitt nyomatékot és koptatva a szíjat , mert csak akkora erő nyomja a tárcsákat a szíjnak , amekkorát a rugó ki tud fejteni . Amennyire meg tudom ítélni ez utóbb tárgyalt ék (ez egy rövid , tömzsi vas) hiánya esetén forog olyan alkatrész , amely a zégergyűrű-pálya kiszakadásához vezethet . Végülis mindegy . Letolni mindenképp valami villás szerkenytűvel lehet . A szekunder variátor tengelye alapban 19 mm-es , de a végén , ahol bemegy a diffibe 25-ös . Keresni kell valami 25-26-os nyílású villát , és azzal letolni a tengelyről . Egyéni kreativitás kérdése , hogy miképp tudod megtámasztani , alábütykölni csavarokat amivel sajtolni tudod . A legrosszabb ami előfordulhat , hogy kitéped a tengelyt a diffiből , vagy betöröd a diffiház alu oldalát – ez szerintem extrém eset , a gyakorlatban nem kell számolni vele . Ha nagyon nem boldogulsz , akkor esetleg ki kell venned az egész blokkot a kasztniból , ez plussz fél nap , hogy hozzáférj . Ha netán megsérülne (javíthatatlanul) a diffiház , akkor tudok szerezni jutányos áron a bátyám bontásából Aixam alkatrészt – elvileg beépíthető és azonos áttételt ad .
Előzmény: vizisarkany (1186)