Tisztelt R*R!
Ma gondoltam egy merészet és kikaptam azt a bizonyos szűkítőt. Rögtön ki is próbáltam, mit eredményezett ez a sufnituning.:-))
Nos a hangja nem változott, eddig is szépen szólt 3000/min felett. 4000/min felett szerintem így sem változott a menetdinamika, vagy csak egészen halványan megy jobban. Nem tudom, mert csak pár km-t próbálgattam, miután bemelegedett a moci. Amit talán ennek az akciónak eredméyneként lehet elkönyvelni, hogy most nem teljesen ugyanúgy viselkedik a motor. Eddig 3800/min-ig (kis túlzással) mintha a simsonomon ültem volna, majd ott egy kis lépcső következett, (mintha egy miniturbó kapcsolt volna be) és utána ment szépen.
Most 3000/min-ig szintén simson effektus, de egy icipicit mintha több levegőt kapna. 3000/min-nél egy halvány lépcsőt tapasztalok, illetve 2500-3500/min között mintha nyomatékosabb lenne, majd jön a 3800/min -es lépcső, ami már sokkal kisebb.
Mindent összevetve jótékony hatással van rá (legalábbis dinamika szempontjából) ez a szűkítő kivétel.
Valamit azért majd ki kell találnom helyette, mondjuk egy terelőlemezt, mert a szűrőm eddig szép egyenletesen volt koszos, félek tőle eztán másképp lesz! (Vagy ha tuti nem rakom vissza már, akkor ezt a műanyagot alakítom át úgy, hogy az alsó részét meghagyom, a tetejét levágom.)
Amin viszont józan paraszti gépész agyammal elgondolkodtam (és ezért is tettem fel mindenkinek ezt a pech-lámpás kérdést): nem lehet, hogy a ferdeszeműek azért rakták bele ezt, hogy tudják produkálni az Euro IV-es környezetvédelmi értéket? Ugyanis a szelepgond, amit emlegettek nekem gyanús. Lehet ilyen baki, hogy ezekhez a motorokhoz legyártatnak szelepeket és eleve rosszul tervezték meg őket?
Nem inkább arról van szó, hogy mivel az üzemanyag számítógép által kerül benyomásra (fordulatszám alapján, lambdaszonda jelét figyelve stb), az állandó, viszont levegőt kevesebbet kap így? Tökéletlen égés, amitől kormozódás jelentkezik akkor is kialakulhat, ha nincs elég levegő az égéshez! Lehet, hogy rossz felé forognak a fogaskerekek a fejemben, de ilyan hülyeségek jutottak eszembe..hmm. Meg tudná ezt valaki kérdezni hozzáértőtől? Mondjuk Kornéltól, vagy olyantól aki kicsit ott van ilyen témában.
Várom mindenki tapasztalati megfigyelését, aki kivette már ezt a szűkítőt!
Üdv!