Köszi, aromo_, már untam a feszt :))
Egyetértek a retorika-elméleti meglátásoddal: kérdés, mi a kívánt hatás? :DD
Az egovédelem természetesen teljesen természetes dolog. Mindazonáltal jobb tudni róla, amikor cselekedeteink formálásában szerepe van, mint nem tudni róla, nem? Miért nem vagy megvilágosodott szuperguru? És ha nem vagy az, már nem is cél, hogy az legyél? Alábbadtad? ;DD A megvilágosodott szupergurukról a nagyközönség rendelkezésére álló történetekből valahogy én inkább azt szűrtem le, hogy ők tudják igazán segíteni/megvédeni/kifejezni/építeni/stb. magukat és másokat. Nekik is van természetes eszük meg lelkiismeretük (bár talán így a személyiségük egészétől nem választják le ezeket, mint mi, földi halandók). Azt hiszem, a harag sem idegen tőlük. Csak éppen minden cselekedetük átvilágított.
Értem, hogy nem akarsz Sportemberrel most egyelőre intim kapcsolatba kerülni. Értem azt is, hogy ez rólad szól. Érteni vélem azt is, hogy miért fontos neked bebizonyítani, hogy ez róla (is) szól, de félek, mindjárt megint kikéred magadnak, hogy értelmezem a megnyilatkozásaidat. :D
Ami a turkálásba keveredő árnyalatokat illeti: én nem érzékelem őket, pedig nekem közel napi szintű kapcsolatom van Sportival vagy két éve, ha nem régebben. Azt gondolom, hogy épp emiatt talán én tudom jobban megítélni, hogy mi a helyzet, de lehet, hogy neked van igazad. Meglátjuk, ezt mondta a vak is.
Nem tudom, a NANE miért nem szervez karate-tanfolyamokat, üdvös lenne. Jézus szavaira egy modern-kori versenyző nem kevésbé megszívlelendő útmutatásával riposztolok:
"Ne kívánd senki szeretetét. Ne utasítsd el senki szeretetét.
Úgy áradjon szereteted, mint a tűz fénye-melege: mindenre egyformán. Akik közel jönnek hozzád, azokra több essék fényedből és melegedből, mint akiknek nincs szükségük terád. Családtagjaid, mindennapi társaid s a hozzád fordulók olyanok legyenek számodra, mint a kályhának a szoba, melynek melegítésére rendelik."
A harag, az agresszió éppen úgy emberi realitások, mint az elfogadás és az együttműködés. Ha kizárjuk őket, erejük személyiségünk árnyékos oldalán megnövekedik. Ha elfogadjuk őket, szolgálatunkba állnak.
Ismét az előbb idézett csávó:
"Ne mondj le semmiről: mert ki amiről lemondott, abban elszáradt. De kívánságaid rabja se legyél.
Visszafojtott szenvedélyekkel vánszorogni éppoly keserves, mint szabadjára eresztett szenvedélyek közt morzsolódni.
Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga.
Legtöbb ember, ha véletlenül megpillantja saját mélységének valamely szörnyetegét, irtózattal visszalöki a homályba; ezentúl a szörny még-nyugtalanabb és lassanként megrepeszti a falat. Ha meglátod egyik-másik szörnyedet, ne irtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak, inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelidül és derék háziállat lesz belőle.
Jó és rossz tulajdonságaid alapjában véve nincsenek. Ápolt tulajdonságaid jók; becézett, vagy elhanyagolt tulajdonságaid rosszak."
Örülök, hogy azt mondtad Sportinak, amit mondtál, amikor elváltál tőle. Remélem, hogy a köztetek támadt szakadék majd elveszti a jelentőségét. Felhívom a figyelmedet, hogy rendelkezésedre áll egy "végtelen erőforrás". Ha belekapcsolódsz az áramába, kevesebbet kell majd méregetned, hogy mire elég, mire nem elég, ami a rendelkezésedre áll. Felhívom a figyelmet, hogy ha a világgal folytatott interakciód értékeléséhez rendszeresen az üzleti metafórát hívod segítségül ("befektetés", "megtérülés", "gyümölcsözés"), meg fogsz betegedni.
A vége meg különösen jól hangzik. Jó vadászatot!
holist