szzozi Creative Commons License 2007.02.07 0 0 12
Sziasztok

Egy építkezés kellős közepén vagyunk a feleségemmel. Van érvényes építési engedélyünk stb. Nincs gyerekünk, ebből következően megelőlegező kölcsönt szeretnénk igényelni. Az igényléshez szükséges tulajdoni lap, térképmásolat, építési engedély, kereseti igazolás mindkét részről, és költségkalkuláció. Ezek közül a költség kalkulációval van néhány kérdésem. A költség kalkuláció megfelelően részletezve tartalmazza az egész építkezés kiadásait. Ebben kiszámított végösszeget 100%-ban tudnom kell igazolni számlákkal, legalábbis nekem ezt mondták. Majd egy kis módosítás után azt mondták, hogy a teljes kiadás 20-30%-a lehet házilagos (nem biztos, hogy ezt a szót használták). Ezt nekem úgy magyarázták, hogy például a ház villanyszerelése 200000 Ft, melynek munkadíja 100000 Ft lenne, de ezt a munkát egy olyan ismerősöm csinálta, aki rendelkezik a megfelelő papírokkal és nyilatkozza, hogy a munka 100000 Ft lett volna, de nekem ingyen megcsinálta, akkor ezt is elfogadják, és nem kell róla számla. A kérdésem az, hogy ha munkák egy részét én csinálom, akkor én is nyilatkozhatok, arról, hogy ennyi lett volna, de ezt én csináltam meg. Ugyanis festéshez, gipszkartonozáshoz, villanyszereléshez stb. nem kell papír ahhoz, megcsináljam. Ezt a részét el tudná nekem magyarázni valaki érthetően.