anblock_italia Creative Commons License 2007.02.02 0 0 973

Botticelli neve és munkássága mindenkinek ismerős, aki egy kicsit is érdeklődik a festészet iránt. De Domenico Ghirlandaiórólnem sokat tud az átlag ember. Amíg nem kezdtem Firenze iránt komolyabban érdeklődni én sem tudtam róla semmit.

Domenico Ghirlandaio (1449-1494)  a maga korában Firenze legkedveltebb, legtöbbet foglalkoztatott festője volt. Bottegájában nőttek fel az új festőgenerációk. Michelangelo is nála kezdett tanonckodni, de Ghirlandaio hamar felismerte, hogy nem festőnek született, állítólag ő maga vitte el Lorenzo Medici szobrásziskolájába.

Ghirlandaiót az utókor nem tartja nagyon jelentős festőnek, valóban van némi szinpadias a figuráiban. Valójában olyan sok dolga volt, hogy nem nagyon tudott "művészkedni", állítólag a legkisebb munkákat is elvállalta, soha senkit nem utasított vissza. És ráadásul ő is fiatalon meghalt, 45 évesen.

A munkáinak az a legfőbb érdekessége, hogy vallásos történeteit a legtöbb esetben az akkori firenzei környezetben ábrázolja, a városképeken át a szobák berendezésén keresztül az akkori divat szerint öltözködött emberekig. Ez ebben a templomban még nem fog nagyon látszani, de majd a Santa Maria Novellában és a Santa Trinitában igen.