ez Nagypapi receptje a szomszed gombazos topikbol.
en meg annyit modositottam rajta, hogy karikara vagott hagymat, es repat is tettem bele.
kb 4 het utan fel lett bontva egy tiszta fenyopereszkebol keszult, annak meg eleg vad ecetes ize volt, ugyhogy szerintem az a 20 nap mulva fogyaszthato kicsit tulzas.
Mindenféle fiatal gombából, akár keverve is elkészíthető ( vargányák, tinóruk, gerebengomba, rizikék, lila pereszke, kései laska, kis kemény pöfetegek, sötét trombita, káposztagomba, szürke tölcsér, csiperkék)
Az anyaghányadok 1 kg gombára vonatkoznak.
5 dl jóféle fehérborecet (4-5%)
2 dl víz
2 dl száraz fehérbor
1 ek. cukor
1-1 rozmaring és kakukkfű ág
1 mk. egész feketebors
1 mk. koriander
1 tk. fehérmustár mag
2 kis babérlevél
4 gerezd fokhagyma félbevágva
(1 kis chilipaprika, aki pikánsabban szereti)
só
A hozzávalókból páclevet készítünk, és 15 percig főzzük. Forralni nem kell!
(A fűszerágakat és a chilit én a végén dugdosom a betöltött üvegekbe)
A gombát 8 percig sós vízben abáljuk, (1 l víz-1 ek. só) majd leszűrjük, leöblítjük, és további 5 percig főzzük a páclében.
Üvegekbe tesszük, a meleg páclével felöntjük, de csak a gomba 2/3-áig.
A hiányzó részt finom olívaolajjal töltjük fel, hogy a gombákat jól ellepje. Másnap az esetleg leapadt levet pótoljuk a félretett-megmaradt páclével. Lezárva hűvös helyen tároljuk. Kb. 2 hét után fogyasztható. Bontatlanul kb. 1 évig eláll, de ez hülyeség.