Előre is bocs mindenkitől, az egész off lesz.
Pontosan olyan óvodák (és szülők) ellen szól, ahol kötelező foglalkozás keretében írni, olvasni tanítják a gyerekeket már 3-5 éves korban.
De hol vannak ilyen ovodak?Például Angliában. A 3-4 éveseknek az óvodában betűket és számokat tanítanak, főleg tavasszal-nyáron, mert ezek a gyerekek szeptemberben iskolába mennek. Ugye az nem elég, hogy négyévesen kezdik tanulni az olvasást, elő kell őket készíteni. Az óvodát egyébként pre-school-nak hívják.
Az sem szokatlan, hogy otthon az anyuka a háromévesnek tanítja a betűket, vagy az ábécét, és gyakorolják az írást, mert úgy érzik, hogy ezzel segítenek a gyereknek. Nehogy lemaradjon szegény.
En meg nem lattam olyan gyereket, aki 2 eves koraban szamol (rendesen, osszead, kivon). Olyant sem, aki 3 eves koraban olvas.Sokat én sem, de egy ismerős kislány kétévesen felismerte az összes betűt, egy másik pedig még negyedik születésnapja előtt (tehát szigorú értelemben nem háromévesen) kezdett olvasni. Az utóbbi magától, nem tanították.
Különfoglalkozások - nem tudom, nálatok hogy van, itt jellemző az a hozzáállás, hogy már kicsi kortól járnak a szülők a gyerekkel mindenfélére,
mert a gyerek "unatkozik". Aztán ha folytatódik iskoláskorban is, akkor előáll az a helyzet, hogy a gyereknek még játszani sincs ideje, energiája.