il1321 Creative Commons License 2007.01.29 0 0 856
2005 előtt egy 1300 nm -es kertet műveltem. Ott megtermett a krumpli, dinnye, fűszerpaprika, csemege és pattogatni való kukorica, sütőtök, mák. A sortávolságok Robi kapához voltak méretezve mindenhol. Miután ezt a kertet el kellett adnom, az itthoni kiskertet kell azóta kihasználnom, amiben már 10 évvel korábbról volt tapasztalatom. A fenti terményekről lemondtam, mert olyan mennyiségben, hogy biztosítsák az éves szükségletet, helyre van szükség. A többi konyhakerti növényből azonban a kisebb sortávolságok, jobb helykihasználás, és elő-utó termesztés alkalmazásával nem lett kevesebb termés. Tehát a szükségletek felmérésével, gondos tervezéssel ki lehet használni minden helyet. Krumplit pedig én is permeteztem (ezt a bio topicban nem írom le). A véleményem az, hogy ezt permetezés nélül nem lehet normálisan megtermelni. Én is azt a Bancolos módszert alkalmaztam, amit előttem leírtak. Most próbálom a krumplimszükségletet ismert helyről beszerezni, mert már engem is csaptak be. Pl csak okulásként egy módszer. A raschel zsákokba töltéskor egy 20 cm átmérőjű műanyag csövet tesznek, azt körülrakják szép krumplival, majd a közepét apró, selejttel, majd a csövet kiveszik. A piacon pedig nem bontassz zsákot, csak majd otthon.