Próbálkozom, próbálkozom...
Kash nagy ambíciói
A tavalyi Vueltán szerzett önbizalom-növelő szakaszgyőzelem és összetett harmadik hely után 2007-ben még szebb eredményekben reménykedik a kazah Andrej Kashechkin.
2006 volt az áttörés éve Andrej Kashechkinnek, az Astana versenyzőjének. A csúcspont a Vueltán megnyert hegyi szakasz és az összetett harmadik hely volt, de a többi eredménye is megerősítette, hogy profi karrierjében egy szintet feljebb lépett. Megnyert egy szakaszt a Párizs-Nizzán, a nemzeti bajnokságot, harmadik lett a Német körversenyen és a Clasica San Sebastian-on; a ProTour összesítésben elért ötödik helye pedig mutatja, hogy esélyes az egy és a több napos versenyeken is. Most a növekvő önbizalmú, 26 éves kerékpáros nagyobb egyéni és csapat ambíciókkal áll az új szezon elé.
„Azért veszek részt egy versenyen, hogy megpróbáljam megnyerni”, mondta a csapat mallorcai edzőtáborában. „Az Astana csapat célja, hogy megnyerjen egy nagy körversenyt. Számomra a Vuelta a cél.”
A 2007-es Tour-on Vinokuorovért fogok dolgozni, majd a Vueltán szeretnék indulni az egyéni győzelemért. Tudom, hogy jó helyezést tudok elérni egy három hetes körversenyen. A 2006-os Vueltán való jó szereplésem megnövelte az önbizalmam és idén még jobb szezonban reménykedem.
Kashechkin elszántságát kétségtelenül növelték a négy hónappal ezelőtt Spanyolországban történtek. Formája, akárcsak Vinokuorové egyre javult a Vuelta előrehaladtával, ketten négy szakaszt nyertek, összetettben az első és harmadik helyen végeztek. Ez volt Vino első nagy győzelme és Kash legjobb helyezése egy nagy körversenyen.
Még kifejezőbb a különbség a Vuelta, és a júliusban történtek között. Mindkét versenyző a szép szereplés reményében készült a Tour de France-ra, de nem tudtak elindulni több csapattársuk az Operation Puerto-ban való érintettsége miatt. Bár ők nem voltak a nyomozás alanyai, a csapat nem tudott megfelelő számú versenyzőt kiállítani. Ennek következményeként a Vueltára való felkészülés lett a legfontosabb feladatuk.
„Tudják, a Tour alatti és előtti időszak nagyon nehéz volt nekünk. Elvesztettük a ritmusunkat, a szponzoraink csalódottak voltak, hogy nem tudtunk elindulni a Tour-on. Így a Vueltára teljesen egyedül kellett felkészülnünk. Áldozatokat kellett hoznom, hogy a legjobb formába lendüljek, ami nehéz volt.”
„De a Vueltán megmutathattam, hogy még mindig „élek”. A legjobbamat nyújtottam, hogy a kazah szponzoraink elégedettek legyenek. Nagyon boldog vagyok a harmadik hellyel, kellemes élmény volt.”
Az ország miniszterelnöke Daniel Akhmetov maga is nagy kerékpár-rajongó és kulcsszerepet játszott az új csapat szponzorainak biztosításában. Ellátogatott a Vueltára is, épp időben, hogy láthassa Vinokuorov nyolcadik és kilencedik szakaszon elért győzelmét. Az érdeklődés párhuzamosan nőtt a hazai támogatással. Mire a versenyzők hazatértek a győzelmi trófeákkal, a kerékpár nagyon népszerű sportág lett.
„Mikor megérkeztünk Astanába (az ország fővárosába), olyan volt, mintha Ronaldinho tért volna haza a brazil futballválogatottal… Őrületes! Sokan már a repülőn felismertek minket, majd a repülőtéren még nagyszerűbb volt. Az elnök azt mondta, hogy amit Kazahsztánért tettünk a legjobb reklám, amit csak el lehetett érni. Nagyon meghatódott.”
A spanyol körverseny óta nagyon zsúfoltan teltek a napok. A Vuelta után a Világbajnokságon vettem részt, az időfutamban és a mezőnyversenyben is. Majd vendégül látott a kazah kormány, az elnök és a miniszterelnök, ahol nagyon meleg fogadtatásban volt részem. Ezek után nyaralni mentem a feleségemmel, majd visszatértem Kazahsztánba meglátogatni a rokonaimat. December vége óta monacoi otthonban voltam.
„Eddig nem edzettem sokat, de a formám ugyanolyan, mint tavaly ilyenkor volt.”
Kashechkin úgy érzi, hogy jól mennek a dolgok. „Ez az első közös edzőtáborunk, de ismerjük már egymást a mezőnyből. Mindenkinek jó a mentalitása, még a fiataloké is. Jól működik a rendszer, mindenki teszi a dolgát.”
A csapat sikeres idényben reménykedik, leginkább a Tourra gondolva. Vinokuorov győzelme megmutatta, hogy lehet ő a legjobb egy háromhetes versenyen és most a Tour inspirálja. Kashechkin úgy véli, hogy a győzelem után megnőtt a csapatkapitány önbizalma. „Fontos volt neki, hogy megnyerje a versenyt. Ez volt az első három hetes győzelme. Már 33 éves, és tudja, hogy már nem sok más lehetősége lesz.”
„Ebben az évben jó formában kell lennem a Tour-on, mert érte fogok dolgozni. A Murciai Körversenyen kezdem az idényt, majd elindulok a Settemana Internazionale-n, a Liege-Bastogne-Liege-n, a Romandiai körversenyen és a Dauphine Libere-n. "