Üdv!
Csak röviden tudok beledumálni a dolgaitokba, mert sietnem kell.
A most 'megidézett' jogszabályokkal, illetve tervezetekkel kapcsolatban...
A joganyagot nem isten adta, hanem többé-kevésbé balfék szakértök fogalmazgatták/fogalmazgatják politikusok terelgetései nyomán.
Egy ilyen kezdödö összefogásnak pont az az egyik (talán legfontosabb?) célja, hogy ezt a 'fogalmazgatási' folyamatot befolyásolja.
Ezt kétféle módon lehet megtenni: a 'fogalmazgató' szakértökre gyakorlot nyomáson keresztül (pl. megalapozott szakmai érvek, vagy mit tudom én mi), vagy a szakértöket terelgető politikusokra gyakorolt nyomáson keresztül. (Nyilván van fü alatti ága is a befolyásolásnak, de ahhoz szerintem soha nem lesztek elég gazdadok, mégy együttesen sem. Esetleg, ha a mondjuk lenne egy nagyon komoly gyártó...)
Gépjármű ügyekben - kit car-os tapasztalat - a szakértöi befolyásolás nem igazán működött. (Barna úr alatt szerintem nem is fog), mert részint többnyire fogalmuk sem volt, mi a kit car, soha nem láttak ilyet, stb. és massziv elöitéleteik voltak/vannak az adott témában. Szerintem ugyanez a helyzet a brumikkal is. (Kiváncsi lennék, pl. Barna úr látott-e már, pláne vezetett-e már brumit.)
De a szakértöi vonal voltaképpen nem is olyan lényeges - szerintem - mert elsösorban nem is 'közlekedés-szakmai' kérdésröl van szó, hanem a költségvetési bevételek szinten tartásáról, esetleg növeléséröl.
Amit én - és különösen most, hogy a joganyag egy része 'meg van nyitva' (lásd a KRESZ modosításának elökészületeit) - járható utnak látok, az a politikai háttér befolyásolása a politikusok számára érthető (és fontos) indokokkal. (Ezekröl korábban már irtam.)
Még egy kéretlen, 'tanácsnak látszó tárgy' - a már hatályos joganyag értelmezgetése fontos, de ami ennél célravezetöbb lehet, az az előre tekintés. Most ez van, de nem ezt akarjuk, hanem... (mit is?). Mit is kell tenni, hogy bekövetkezzék a kívánt állapot? És arra kellene az energiák nagyobb részét forditani. És ez tapasztalataink szerint nem is olyan vészes (technikailag igen, mert nagyon sok idö és energia - de hát a hatalom az csak egy mitosz, ami azért müködik, mert a töbség magától elfogadja... és mitoszt teremteni nem nehéz.)
Mégegyegyszer bocs' a kéretlen beledumálásért. Üdv!