Zalancelot Creative Commons License 2007.01.24 0 0 1443

A borról mesélni?

Az mindenképp pótcselekvés!

:-)))

A zöme Kékfrankos és Pinot Noir, van benne Merlot, és egy kevés Zweigelt.

15 éve rendszeresen rendezünk helyben borbírálatokat, oda mindíg elviszem a boraimat.

Azt tapasztalom, hogy részben ennek a hatására is, a törzsvendégek borai érezhetően javultak ezen időszak alatt.

Nagyon sok gyakorlati tanács és tapasztalat cserél ilyenkor gazdát, a profik mindíg elkottyantanak néhányat a féltve őrzött titkaikból.

Ennyi idő alatt a vastyúk is talál szeget effektus alapján is lehet néhány érmes borral büszkélkedni, de általában mindíg érmes borokat tudtam bemutatni, a fehérek zömmel bronz, ezüst, míg a vörösek inkább ezüst vagy arany érmesnek voltak beállítva.

Nehéz titokról beszélni, merthogy nincs. Mivel én mindíg természetes módon erjesztem a mustjaimat, nem vegyészkedem, ezért sok eshetőség van a folyamatban. Részben az időjárás (hőmérséklet) részben az alapanyag miatt.

Szerintem az elmúlt őszön egészen jó szőlőt dolgozhattak fel a türelmes gazdák, akiknek volt türelmük kivárni a teljes érést.

(akik alapos növényvédő és zöldmunkát és fektettek bele, hogy megtehették ezt)

A saját megítélésem szerint gyümölcsösebb az előző évek ízvilágához képest a mostani, gyönyörű mélybíbor szinű, és száraz.

(Az én izlésemtől messze esnek az édes, félédes vörösborok)

A tél itt is kopogtat, most amikor írom is esik, a hóréteg 5-10 cm közötti.

Vvalahogy éreztem hogy a metszőollók helyett a síléceket kell előkészíteni!

:-)))

Előzmény: Ferig (1436)