A borról mesélni?
Az mindenképp pótcselekvés!
:-)))
A zöme Kékfrankos és Pinot Noir, van benne Merlot, és egy kevés Zweigelt.
15 éve rendszeresen rendezünk helyben borbírálatokat, oda mindíg elviszem a boraimat.
Azt tapasztalom, hogy részben ennek a hatására is, a törzsvendégek borai érezhetően javultak ezen időszak alatt.
Nagyon sok gyakorlati tanács és tapasztalat cserél ilyenkor gazdát, a profik mindíg elkottyantanak néhányat a féltve őrzött titkaikból.
Ennyi idő alatt a vastyúk is talál szeget effektus alapján is lehet néhány érmes borral büszkélkedni, de általában mindíg érmes borokat tudtam bemutatni, a fehérek zömmel bronz, ezüst, míg a vörösek inkább ezüst vagy arany érmesnek voltak beállítva.
Nehéz titokról beszélni, merthogy nincs. Mivel én mindíg természetes módon erjesztem a mustjaimat, nem vegyészkedem, ezért sok eshetőség van a folyamatban. Részben az időjárás (hőmérséklet) részben az alapanyag miatt.
Szerintem az elmúlt őszön egészen jó szőlőt dolgozhattak fel a türelmes gazdák, akiknek volt türelmük kivárni a teljes érést.
(akik alapos növényvédő és zöldmunkát és fektettek bele, hogy megtehették ezt)
A saját megítélésem szerint gyümölcsösebb az előző évek ízvilágához képest a mostani, gyönyörű mélybíbor szinű, és száraz.
(Az én izlésemtől messze esnek az édes, félédes vörösborok)
A tél itt is kopogtat, most amikor írom is esik, a hóréteg 5-10 cm közötti.
Vvalahogy éreztem hogy a metszőollók helyett a síléceket kell előkészíteni!
:-)))