Hibye, lakasnal nekem ezt mondtak annak idejen, hogy kell a tart engedely, mert az emberek felnek, hogy az illeto drogos, prostitualt stb. Ezert kerhetik a tartozkodasit, vagy valamit. Szerintem ez ember fuggo. Az is elofordulhat viszont, hogy papirok hianyaban kiadja csak dragabban. A lakcimmel kapcs, az en tortenetemet tudom elmeselni. Tanultam felevet Torinoban, megismertkedtem valakivel es hozzakoltoztem. Amikor csinaltattam a tartozkodasit (mert az Egyetemen nem kellett) mar a srac cimet mondtam be, de meg ott se laktam mert 1 honapra hazamentem, a cimet papirrol olvastam be, semmit nem kellett igazolni, a baratomat sem kellett bevinnem, vagy alairatni valamit, a cimet meg mint emlitettem meg meg sem jegyeztem meg akkor. Azota sem lakom hivatalosan nala, nem tudja senki. mert pl akkor a kozos koltseg tobb ha bejelent. Az alberletekben is lehetoseg van, hogy bejelentsenek egy ido utan, A szemelyihez kell csak a bejelentett lakcim, se az adoszamhoz, se a betegbiztositashoz es minden ingyenes volt, a betegbizt mukodik, mar probaltam. Viszont itt olasz szemelyi kell pl a szamlanyitashoz. En a fizetest egy igazolas bemutatasaval, egy csekkfelevel vehetem fel a bankbol, mivel szamlam nincs. A jogositvany ervenyes, bar azt ajanlottak, hogy menjek be a rendorsegre es kerjek azert egy igazolo papirt, igy biztos nem kotnek belem. Az olasz szemelyi kb 5 euroba kerul ami nem jogosit kulfoldi utazasra, de hat az nem is kell. Amugy en egy call centerben dolgozom, ahol szamitogepes problemakkal fogadunk hivasokat. Minden hivatalos, a munkavallalashoz csak es kizarolag a tartozkodasi eng es az adoszam, codice fiscale kellett!!!!!!! es ne feledd az engedely elkeszulte 1 honap, a codice fiscale 5 perc.Mindketto ingyenes!!!! Ha barmi mas papirrt probalnak kerni, hangoztasd az unios tagsagot!!! Jartam ugy egy munkakozvetitonel, hogy kertek valami lakhatasi igazolast, ahol kijon egy mernok, felmeri hogy alkalmas e a lakas es hanyan laktok benne. Kb fel ev az elkeszulte es 50 euroba kerul. Mire vegigfutottamm a hivatalokat, hogy mi kell hozza es miert hirtelen eszembe jutott elfelejtettem mondani a kozvetitobe, hogy unios tag vagyok. Visszamentem, mondtam bocs unios vagyok, erre a valasz ja akkor nem kell. Vannak ingyenes nyelvviskolak, ahol szinten tartozkodasit kernek. Bar 1 ilyen iskolaban mondtak azt, hogy "benvenuti in Europa, vagyis Isten hozott Europaban" Tehat sajna itt tartanak. A burokracia bonyolult, nagyon turelmesnek kell lenni, mert elveszel a sok kod kozott. Pl melyik cetlit kell huznod a hivatalban: zold, piros, kek, sarga stb... Ha tevedsz, lehet allhatsz ujra sorban. Na ennyi a tapasztalataimrol, remelem segithettem, ha van kedesed ird le nyugodtan. Szia ui: azert tevedtem a forumra mert egesz nap ugy is a gep elott ulok.