Na, akkor rosszul fogalmaztam :-)
Azt tudom elhinni - ezt akartam írni -, hogy mivel külön nem is kellett kérniük és csak úgy adták (az országgyűlés hivatala automatikusan számfejtette), ezért abban a tudatban voltak, hogy ez is afféle fizetés. Hogy ez együtt jár a képviselőséggel, mintha ez is tiszteletdíj volna. Megválasztották őket, beültek és lehet, hogy valaki megkérdezte, hol is laknak (talán valami ívet ki is kellett tölteni, nem tudom), és onnantól csak úgy jött a lé. Nem is foglalkoztak vele, milyen jogcímen, csak úgy csordogált, tehát nem igazán kellett külön megigényelni.
Ez nem jelenti azt, hogy ez így jó, sőt, ez nagyon nem jó, egyenesen gáz (hogy klasszikust idézzek).
És nem jelenti azt - távolról sem -, hogy ezt abszolúte és gyökeresen nem kell megváltoztatni, naná, hogy meg kell, mert ezer ok van rá és mert elvárjuk mi, adózók.
Tehát népszavazzunk róla!
Több megoldási lehetőség is van (elszámolás tételesen, elszámolás az adójogi szabályok betartásával, indokolt és ellenőrizhető esetben akár méltányos átalány is, szintén az adójogi szabályok betartásával, természetbeni juttatás meghatározása, stb.), ahogy az valamennyi pórnépre is érvényes.