Üdv Mindenkinek!
A hétvégén mi is megküzdöttünk a penésszel...
Új építésű lakás, elkészülte (ősz) után 7 hónapig full fűtésen száradt, majd beköltöztünk márciusban. Sajnos a hálószobát kénytelenek voltunk teljesen beépíteni, ami azt jelenti, hogy a négy fal közül hármat érint a beépítés, ebből egy fal külső.
A páratartalommérő folyamatosan 56% körül mért, a hőfok 20 C körül. Az ablakok folyamatosan nedvesedtek, törölgettük, valamint reggel-este szellőztetés. Az éves felülvizsgálatnál jeleztük a problémát, amire a válasz az volt, hogy túl meleg van bent, kint meg hideg, ezért ez így normális. Akkor ők is megmérték, az értékek 22 C és 50%.
Hétvégén fura szagot éreztünk, ezért kicsit jobban megnéztük a szekrény. Penész volt a fiókok hátsó (fal felőli) részén. Kénytelenek voltunk az egész egységet szétbontani (2,62 cm magas beépített szekrény), és meglepődve (?) láttuk, hogy a sarokban kb. 50 cm szélesen és teljes magasságban penészes a fal. Gyorsan lemostuk D.m.st.s 5x-szel, azóta szárítjuk. Azt az infót kaptam, hogy a Knauf-nak van jó penészölője, de amikor reggel bementem a festéküzletbe, akkor ott csak Trilak-os cuccok voltak. A lemosót nem ajánlották megvételre, mondván fölösleges, ha már lejött a penész, abban is csak olyan anyag van, mint a D.m.st.s-ban, viszont vettel penészgátló festéket (mivel a fal természetesen diszperzites festékkel volt festve).
Az lenne a kérdésem, hogy elegendő már csak a festéket felkenjem, vagy mégis kellene valamilyen "szakszerűbb" lemosás?
Ugyancsak kérdezem, hogy ha ezzel végeztem és kiszáradt (vajon mennyi idő az?), vissza kell rakjam a bútort, mi lesz azután??? Jön x idő múlva újra?
Hogyan lehetne (lehet egyáltalán?) kideríteni, hogy mi okozta ezt (még vizes lakás, fűtés hiánya, vagy vízesedés valahonnan (földszinti lakás)?
Azt hiszem beszerzek egy infrás hőmérőt, hogy megmérjem a fal hőmérsékletét...
Köszönöm előre is!