akarkivalaki Creative Commons License 2007.01.19 0 0 66

Nos ami a raszizmust illeti, egesz mas a helyzet Svedorszagban mint Daniaban.

Svedorszagban nincs annyi muzulman, ott a bevandorlok zommel keleteuropaik voltak, a vendegmunkasok meg jugoszlavok es finnek tobsegben. A jugok nem nagyon tanultak meg a nyelvet, ugy gondoltak 1-2 evig dolgoznak aztan hazamennek...Volt egy jugo szomszedom, egyszer latom autot szerel egy negerrel a parkoloban. Lementem, hallom hogy a fekete jugoul beszel, kerdezem te is jugo vagy, nem-nem.. nevetett csak egyutt dolgozunk, ez meg nem tanul meg svedul, igy en tanultam meg szerbul.:))..

Volt egy masik eset, az asszony majat akart venni, de ugy kelett kerni a pultnal, elkezdte mutogatni a majat..a hentes azt hitte beteg, kerdezi faj?.. igen mondja az asszony, es sohajtozott.. Egyszer csak elokerult egy mento, szirenazva vittek a korhazba, majdnem megoperaltak.:))

Na  a lenyeg az hogy a keleteuropaiknak nem volt mas valasztasa mint beilleszkedni.

Visszaut nem volt, altalaban a keleteuropaik tanultak voltak.

Ezzel szemben torokorszagbol, jugobol altalaban azok az emberek jottek akiknek othon sem jutott munka, nem volt szakmajuk, soknak meg az iras is problemat jelentett..Aztan rajottek hogy itt igy is lehet boldogulni, szoc.segely meg hasonlok.Egesz falvak telepultek ki.

Persze a torok es a jugok kozt is volt, aki alkalmazkodott, de nem ez volt a jellemzo.

Ez nagy problema Torokorszagnak az integracio miatt is, a nyugateuropaik ezek a vendegmunkasok utan iteli meg az orszagot.

Hat en igy latom, nem gondolom hogy mindenkinek igy kell latni, es bocs hogy ilyen nehezkesen, hosszan fogalmaztam..