Satinette
2007.01.18
|
|
0 0
10790
|
Lapcsánka Tócsni, egérke, krumplislepény, az elnevezés vidékenként változó, így az ízesítése is más és más lehet.Hozzávalók: személyenként 3-4 közepes burgonya, kicsi liszt (ha nagyon reformosra akarod, akkor teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült lisztet használhatsz), egy-két tojás, egy fej vöröshagyma vagy fokhagyma ízlés szerint, őrölt bors, pici só, olaj a kisütéshez. A burgonyát és a hagymaféléket (fok- vagy vörös) lereszeljük (mivel én általában az ujjamat is hozzáreszeltem, gondoltam kifogok a reszelőn és az elektromos húsdarálón aprítom azóta a krumplit. A gyengébbek kedvéért: krumpli = burgonya). Egy kevés lisztet teszünk hozzá, annyit amennyit a massza felvesz. Sejtem, a kezdő sütő-főzők most a szívükhöz kapnak, mint ahogyan én is tettem ifjú háziasszony koromban, hogy mi az, hogy amennyit felvesz? Annyit, amennyitől az a – nem túl gusztusos – barna krumplilé eltűnik. Hozzáadjuk a tojást, az őrölt borsot, egy kis sót. A palacsintasütőben felforrósítjuk az olajat, és a kanállal tenyérnyi kis lepénykéket lapítunk (talán innen ered a lapcsánka), és szép pirosra sütjük mindkét oldalát. Forrón tálaljuk, van ahol tejfölt is szervíroznak mellé, de hát ezt csak a fogyókúrát nem ismerőknek merném ajánlani, mert különben ez amúgy sem egy kalóriaszegény étel. |
|