„
A mutáns EPSP mellett egy olyan enzim, ami degredálja is a glifozátot (hogy AMPA ne keletkezhessen belőle) javítana a helyzeten szerinted?”
A kukoricába átvitt m-epsps már önmagában elégséges növény-biotechnológiai megoldás lenne, ha nem a
glyphosate-tal lenne a baj.
Az, hogy egy rossz gyomirtási megoldást egy növénygenetikai módosítással korrigáljunk eredeti ötlet, de sajnos többféle baj van vele. Az egyik mindjárt az, hogy a kipermetezett permetlé talán 5-10%-a, ha a GM-kukoricára jut. A többi a talajra, ahol továbbra is az történik vele, mint korábban. Kérdezhetnéd, s mi lenne, ha a talaj-mikroorganizmusaiban terjesztenénk el azt a gént, ami az
AMPA-képződést akadályozná.
Én azonban azt gondolom, nem feltétlenül
glyphosate-tal kell megoldani a gyomirtási problémánkat, még akkor sem, ha ez a ’barátaidnak’ nagyon kézenfekvő megoldásnak tűnik.
A
glufosinate miért nem foglalkoztat ennyire?