Hát ugye itt csak annyi az ellentmondás,hogy a szaporítóktól is fajtatiszta kutyát vesznek,kérdés egészséges-e.És mivel általában törzskönyv nélkül veszik,nincs nyilvántartva a MEOE-nél.Ebből következik,hogy nem viszik eü. szűrésre,se tenyészszemlére.És ugye a hobbikutyásokról beszéltem,ők azok,természetesen,
és ők azok,akik mindenképpen le akarnak hozni egy 1 almot,az alant említett okok miatt.Ez itt a gond,ezen nem tud senki változtatni.
Egy tenyésztőtől jó pénzért vásárolt,törzskönyves kutyásnak eszébe sem jutna,hogy szűrés,tenyészszemle,kiállítási eredmények nélkül,max. 30 ezer ft.-ért eladható kutyát
"gyártson".Neki az a fontos,hogy ha már tenyészteni akar,akkor az minőségi kutya legyen,még ha csak az a cél vezérli is,hogy keressen rajta.
A hobbikutyások ugye meg nem tudni,hogy egészséges almot hoznak-e le.Többnyire nem figyelnek az ilyesmire,csak követik az orvos javaslatát.Na most legyen 6-8 kölyök..
azt eladja potom pénzért,bárkinek,és folytatódik a lánc,mert valszeg ott is le akarnak hozni egy almot.És így gyűrűzik tovább a rengeteg,esetleg beteg kutyák sora.
kb. 2 hete olvastam egyik topicban,hogy egy kutyás beírt,gyorsan-gyorsan segítsünk neki,mert épp tüzel a kutyája,és ő úgy gondolta,hogy áhívta a szomszédból az ugyanolyan fajta kutyát,és összeeresztette őket.Majd minket kérdezett,hogy vajon sikerült-e a párzás,mivel nem ragadtak össze.Valahogy nem tudtam finom,és nőies lenni,amikor ekkora tudatlanságot vélek felfedezni egy kutyásnál.Azt sem tudta,hogy tüzelt a kutya,véletlen vette észre,aztán átrántja a Józsi bácsi kutyáját,fogalma nem volt,hogy mikor fogamzóképes a kutya.....és sorolhatnám a felelőtlenségek skáláját.
És még ő volt megsértődve,hogy többen ledorongoltuk.Hiába próbálod neki érvekkel bizonyítani,hogy ez nem így megy,köti az ebet a karóhoz.
Egyébként a MEOE szabályozásához csak annyit,hogy ők aztán magasról.....
Bemész a kutya adataival,és simán törzskönyvet állítanak ki,bárhányról.
Fogalmuk sincs,milyen kutyáról van szó.
Amerikában úgy oldják meg a tenyésztést,hogy a tenyésztő kizárólag ivartalanítás után adja el a kiskutyát.Kivételt képez az a kutya,amelyiket tenyésztésre szánnak,de az szigorúan ellenőrzött.Ezért kevés a kóbor állat.Ott ha valaki házi kedvencet akar,bemegy a menhelyre,és kihoz egyet.
/más kérdés,hogy én nem értek egyet azzal,hogy 2-3 hónaposan ivartalanítanak/