hmsoft Creative Commons License 2007.01.15 0 0 18543
Az egyéni közlekedés túlzott növekedése az államnak sem jó
Ha több adót tud beszedni anélkül, hogy mindenféle (kétes értékű) szolgáltatásokat nyújtana, már miért ne lenne jó?

Ami írtál, egy kicsit olyan, mintha én a szülőnek azt mondanám: ha a gyereke tanulni akar, akkor kerítsen mellé tanárt, mert én az iskolában nem érek rá, nem tudok vagy nem akarok vele foglalkozni.
Végülis igen. Állami iskolák nem mindig voltak és nem mindig lesznek. Egy tetszőleges közösség is ki tudja találni magának az utódnevelés, oktatás formáit, eszközeit. Hogy az oktatás egy részét az állam szolgáltatja, annak hátránya éppúgy van, mint előnye. A közösségi közlekedéssel hasonló a helyzet. Ha adott helyen és időben a hátrányok erősödnek fel az előnyökkel szemben, akkor elkezd leépülni. Ha fordítva - akkor fordítva. Most épp a leépülés időszakát éljük.

Az tömegközlekedés nyújtson valamilyen szolgáltatást: annak ismeretében majd mindenki dönt, hogy igénybe veszi vagy inkább egyénileg oldja meg a problémát.
Ez nem hangzik szépen a leépülő állam körülményei között. Állami pénzből legyen egy teljes kapacitású konkurrenciája az egyéni közlekedésnek? Én inkább azt mondom, hogy ha a részarány 10%, akkor a kapacitás se legyen ennél jelentősen nagyobb. Sőt, valamilyen x%-nál már azon se árt elgondolkodni, hogyan lehet a maradékot átnyomni az egyéni közlekedésre.

hm
Előzmény: looksharp (18540)