Cirfandlia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 1411

Jó-jó. Azért arra figyelj, hogy a derítés és palackozás között minimum egy hónap legyen (ha nem szűrsz) mert nem ülepedik le minden azonnal. no meg túl hidegben (<8 C) a derítőszerek hatástalanok - szóval ha hidegebb ennél a pincéd most, akkor várj.

énboraim:

Rajnai a Kővágőszőlősi Golgota területről: érett, 90%ban egészséges szőlőből okt. 3án 19,2 MM-os alapanyag; élesztő, tápsó; rendkívül hosszú erjedés acéltartályban. Seprőről leszedve kénezve 11.18-án; derítve majd újra fejve 2 hét múlva. Mivel az újbor kénhidrogénes volt (hiába kapott tápot az élesztő) minden fejtést levegőztetve végeztem, ezért sajnos vesztett a bor frissességéből, gyümölcsösségéből. A kénhidrogén ettől sem múlt el teljesen, ezért jött a kupfát (CuSO4) ami elvitte végre teljesen. Nekem tetszik, első próbálkozás volt ezzel a fajtával, jól csúszó, viszonylag könnyed bor (~12-12,4 v/v) határozott (7.4) de nem durva savgerinccel, és a sok fejtés ellenére még mindig üde, ropogós. Véleményem szerint több izgalom van benne mint egy olasz rizlingben, illat és íz is sokrétűbb, viszont amaz meg lehet jobb egy speciális terroir kimutatására. Gyakorlatilag ezt issza a család (én) és a készlet 2/3-a el is fogyott már.

Chardonnay a Pécs-Vasasi Ördögárokból: kiválóan érett, bronzosra szineződött teljesen egészséges alapanyag 21 MM okt.1-i szüret. Pektinbontás, mustüllepítés, fajélesztő+táp, erjesztés 216 literes szerednyei hordóban igen hosszan, szinte átmenet/leállás nélkül ment át almasavbomlásba, seprő keverve 3-4 naponként. Dec. 2án kénezés (dilemma, hogy ne legyen túl lágy az MLF miatt - de van benne sav úgy érzem) első fejtés dec. végén - mert az élesztős íz kezdett dominálni a borban.

Jelenleg érik, alakul, nem annyira markánsan almás illatos; de ez nem baj - nem érződik a fajélesztő hatása, krémes és hosszú, de ropogós és friss is, van benne erjedési CO2 és sav is bőven. Érzésem szerint igényli még a hordós érlelést, 2 hónap múlva meglátom mi lesz. Ígéretes.

Cirfandli saját birtokról, 21 MM szept. 25, egészséges erősen töppedt szőlőből, pektinbontó, hűtött, ülepített must, erjedés 1 hl-es tölgyfahordóban. Ez is baromi sokáig erjedt; azután, mikor szerettem volna megállítani (mert harmonikusnak éreztem kevés maradékcukorral) az istennek sem sikerült emiatt jól túl is kéneztem. Ennek ellenére a dög szinte szárazra kierjedt (vadélesztővel) és jelenleg sztem nem harmonikus mert sok a sava. (nem mindig jó a túlérett, töppedt szőlő hiszen a savak is koncentrálódnak) Illatban, ízben talán ez a legbujább minden korábbi évből, de a sok sav zavaró- ezért hétvégén kifejtettem a bort a pinceelőtérbe az acéltartályba hogy hidegen legyen és kiváljon némi sav. Csak a hideg hiányzik... :)

 

Kóstoló jó, de rajtad kívül mindenki vidéki; mondjuk még ekkor is a pest jöhet szóba a leginkább, szóval nem egyszerű összehozni. sztem realitása április előtt még nem nagyon van -addigra már lehet vmit a komolyabb boroknál is látni.

Előzmény: RAMBO (1410)