Duncan McLoad Creative Commons License 2007.01.13 0 0 2218
Bocsánatot kérek érte előre, de nem olvasom el, olvasatlanul törlöm.

(Most tettem le a lantot, "haza"térve a telkemre, amelynek földrajzi helye talán még a helyi topikban való részt-vételre is feljogosíthatna... De sem ez, sem az nem hozza meg a kedvem. Van nekem egyéb elfoglaltságom is.)

Az eredeti levelezőpartnerem raagálása viszont arra ösztönöz, hogy a látszólag parttalan vitát folytassam. Kár. Ritkán teszek valamit az ígéreteimmel ellentétben.

Valóban befejezésül pár gondolatom, ha tetszik egyéni véleményem az egészről:

1. Oscar nem nevesített konkrétan senkit. Ezért nem sértette meg a "moderációs alapelveket" olyan mértékben, hogy az összes hozzászólását, quasi "emlékét" is kitöröltesse valaki a fórum összes helyéről.

2.Visszaolvasva (és talán "tippet kapva" ) találtam ugyanezen régió fórumában pár olyan hozzászólásra utaló "nyomot" (és más helyről elég "bizonyítékot") arra vonatkozóan, hogy bizonyos "kismárta" nevű nick éppen a nevezettet, teljes polgári nevén megnevezte itt, egy vita keretén belül. Nem utalgatva, hanem nagy kezdőbetűkkel, ahogy egy nevet le szokás írni.

Ezt az illetőt, a két vagy három (vagy négy) ominózus hozzászólás törlésén kívül semmiféle szankció nem érte. Ha rákeres bárki a nickek között, mai is "élő" nick, a régebbi hozzászólásai is hiánytalanul fellelhetők.

Pedig ez a szabálysértés a konkretizálása folytán messze felülmúlta "oscar" vétségét.

3. Szintén saját véleményem (és nem a modarátori munka kritikája), esetleg éppen a moderációs elvek korrigálására iránymutató is lehet:

Amikor ide valaki regisztrálja magát, talán el sem olvassa elejétől végéig a szabályzatot, és a többi előírást. Mert mindössze beszélgetni akar, vagy szeretne.
A virtuális aláírásával szentesítve észre sem veszi, hogy aránytalan mértékben ki lesz szolgáltatva mások kénye-kedvénak, ha erre sor kerül. Lemond a szellemi terméknek is nevezhető gondolatairól, egy fotós topikban például a saját képeinek (munka) szerzői jogáról. Minden, a magán-szférát érintő "itteni" tulajdonáról.

Ezt, a példa alapján bárki semmibe veheti, egyszerűen meg nem történtté teheti.

Én mindenki, a szabályozók, és a szabályozottak helyében is ezt átgondolnám.
Tudniillik nem tűnik jogszerűnek az az eljárás, amikor egy két valóban veszélyes, vagy a köznyugalmat valamilyen szinten felkavaró beíráson kívül, a teljesen közömbös, és áttételesen talán más embert is érintő elem is megsemmisítésre kerül.

Aki valóban a demokrácia híve, vagy elkötelezettje, annak értenie kell, mire gondoltam.

Olvastam itt valakinek az utalását Orwellre, stb. Magam részéről ezt kénytelen vagyok még súlyosabbnak tekinteni.

Lehet, hogy rosszul értelmezem:

Egy ilyen helyen, sem "oscar", sem más nickek hőbörgésének nincs helye. Mert ide, illetve a többi topikba is beszélgetés céljából jönnek össze emberek. A hőbörgőket valóban meg kell rendszabályozni, ezzel egyetértek én magam is. Azonban ennek a műveletnek arányban kellene állnia a kifogásolható elemekkel, mert ez a példa nemcsak egy személyt érintő "büntetés", de arra is alkalmas, hogy másokban, akik esetleg néha más véleményen lennének, a bizonytalanság érzetét is keltsék.

(Hajlamos vagyok feltételezni, hogy ez az egyik oka a csak olvasó típusú fórumozó jelenlétének.)

És ez nem nevelő célzatú kordában tartás, ezt más néven szokták egyes plénumokon nevezni.

Én a demokráciában, az emberben hiszek, és ha ez a vélemény-füzér valakiben megkérdőjelezné éppen a liberalizmus alapelveit, akkor vegyük úgy: nem szóltam.

Mást valóban nem érdemes ehhez az egészhez hozzáfűznöm, úgyhogy nincs más hátra, mint most már valóban kiszálljak ebből az egészből.

Üdv mindenkinek:

M.G.
Előzmény: kígyószisz (2197)