Árpi Creative Commons License 2007.01.13 0 0 2205
Az a baj, hogy rendre rosszul értitek, amit írok, mert valami olyanból indultok ki, ami téves. Szeretném tisztázni: én épp olyan fontosnak tartanám egy kiegyensúlyozott és mérsékelt jobboldal létét, mint egy hasonlóan kiegyensúlyozott és mérsékelt baloldalét. Mindkettőnek meglenne a szerepe a politikai életben, az ország, a város irányításában. Fontos lenne az is, hogy a jobboldal valóban a jobboldal értékeit tekintse elsősorban szem előtt, a bal a balét. Hogy a jobboldal ne baloldali propagandával akarjon népszerű lenne, és a bal se a másik oldal szerepét játsza. Hogy amikor a választó az urnához járul, akkor legalább abban reménykedhessen, hogy ha a baloldalra szavaz, akkor zömmel baloldali intézkedések várhatóak attól, akit választ, és viszont. De itt és most, Magyarországon ezekben az években mindkét oldal valami hihetetlen mértékű szereptévesztésben van! Mind a propaganda, mind az intézkedések tekintetében. Itt nem két világosan elválasztható politikai oldal, hanem két hatalmi centrum küzd egymással, méghozzá úgy, hogy semmilyen tekintetben nem válogat az eszközökben. Sem abban, hogy bal- avagy jobboldali eszközöket vet be, sem abban, hogy bal- vagy jobboldali értékek hirdetésével próbál a választók bizalmába férkőzni, sem pedig abban, hogy tisztességes vagy tisztességtelen módon jár el a választókkal és az elenfelekkel szemben.
Az, hogy én magamat inkább bal- mint jobboldalinak vallom, nem azt jelenti, hogy ne lenne olyan helyzet, amire szerintem "jobboldali típusú" válasz lenne a célravezetőbb. De van egy határ, amin túl egy baloldali nem hozhat "jobboldalhoz méltó" döntéseket. Ilyenkor bizony át kellene adni a terepet a jobboldalnak. Valami ilyesmi a pártok váltógazdálkodásának a szerepe a normális demokráciákban. Amikor a baloldali feladatok vannak többségben, a nép baloldali vezetőket választhat, amikor jobboldali kell, akkor olyat. De itt csak zavarosban halászó hatalmaskodni vágyó pártközpontokat lehet látni, aki valójában csak abban különböznek egymástól, hogy melyik oldali zsebükbe várják a jattot.
És ahogy nem tetszett, amit az előző városvezetés az utóbbi kb. 2 évben csinált (lehet, hogy hamarabb is, csak akkor még nem látszott annyira, akik közelebb voltak, azoknak kellett jobban látniuk), éppúgy nem tetszik, ahogy most a jobboldal kommunikál. Ahogy nem tetszett, ahogy a kormány eltöketlenkedte a választások utáni lehetőségeit, ahogy nem tetszik, hogy látszatintézkedéseket hoztak csak (Talán az önkormányzati választások megnyerése érdekében? Lehet, de akkor csúnyán elba*ták azt is, meg a lehetőségeiket is, két szék közt a pad alatt az ország), éppúgy nem tetszik, ahogy a Fidesztől azt lehet látni, hogy minden mindegy, nekik csak az a fontos, hogy rombolják a kormány tekintélyét. Én bizony mindkét bandát kikergetném valahová.

Szóval nem arról van szó, hogy a "jobboldalt" nem szeretem, mert ez olyan, mintha azt mondanád, hogy jobbra nem szeretek kanyarodni az úton, hanem csak balra. Ha az út épp balra megy, arra kormányzok. Ha jobbra, akkor meg arra. Nem? Ez nem "szeretet" kérdése. De ha beül mellém valaki, és egyfolytában rángatja a kormányt, hogy "jobbra! jobbra!", mindentől függetlenül (és néha közben meg jó nagyot lök rajta balra is, csak hogy ki ne számíthassam, mit csinál), akkor azt a valakit igenis nagyon fogom rühelleni, és mindent elkövetek, hogy szálljon ki! És itt inkább ez a helyzet.
Előzmény: vargailles (2203)