1. Egy szakmai topikban engem a nevem beírásával együtt informatikai bűncselekménnyel vádolt valaki. Nem a válogatott sértések miatt, hanem ezért kértem a kitiltását és annak a beírásának a törlését. Egy olyan topikban amelybe évek óta írok, és ott többen ismernek. Egy olyan topikban, amelyik az internet használatáról, és a felhasználók érdekvédelméről szól. Amelyben soha hozzá sem szóltam az illetőhöz, és nem is említettem ott előzőleg soha. Mivel súlyosan becsületrontó kijelentések voltak ott leírva, bírósághoz is fordulhatnék miattuk, de szerintem egyszerűbb módja is van, hogy meggátoljam az illetőt a további becsületrontásban: töröltettem a hozzászólását, és kértem a nickje letiltását.
2. Ezek után több ismerősét megkérte, hogy idézetekkel, egyéb beírásokkal folytassák előző tevékenységét. Juhász Győző nickkel is be lett idézve egy olyan levél, amely szöveg önmagában is olyan mértékben sértette a fórum szabályait, hogy jogom lett volna kérni az ő kitiltását is. Nem tettem, ezt meg is írtam neki, és e-mailben kértem, hogy ő maga kérje annak a hozzászólásnak a törlését, mert úgy anélkül törölhetik, hogy őt magát ki kellene tiltani. (Kellene, mert vannak szabályok, amelyek áthágását nem szokták megengedni.) Nem tudok róla, hogy a nick gazdája bármit tett volna ezügyben. Én mindezek ellenére nem léptem fel ellene és a topik ellen.
3. Arról sem tudok, hogy kérte-e valaki a topik eltüntetését, lehet, hogy az egyszerűen annak a következménye, hogy a moderátorok valamelyike egyszerűen beleolvasott. A dologgal kapcsolatban, ha valaki engem ezek túlmenően vádol, az egyszerű hazugság. Annyit tettem, amit itt leírtam, és ezt nyugodt szívvel vállalom, mert a liberalizmus sem azt jelenti, hogy az egyénnek tűrnie kell, hogy egy másik gátlástalanul mocskolja mindenütt, ahol csak eszébe jut. Én sem írogattam be fotós topikokba az illetőt lejárató szövegeket, pláne nem a polgári nevét melléírva bármilyen alakban. A liberalizmus is csak addig terjedhet, amíg más ember jogait nem sérti, ő az enyémeket többször és súlyosan sértette, nem a vélemény szintjén. A vélemény továbbra is szabad, de az már túlmegy a vélemény kinyilvánításán, hogy valakit több évvel sújtható bűncselekménnyel vádolnak.
És ez már csak egy kérdés: magyar újságíróknak tilos a BBC normáit betartani? A hír ellenőrzéséről beszélek. Hogy (úgy tudom) csak olyan hírt közölnek, amelyet legalább két független forrás is megerősített. Pedig nem rossz dolog az. Megelőzhető vele sok kellemetlenség is többek között, meg nehezebben keveredik az ember hazugság terjesztésébe.