Tápkiegészítőkről annyit, hogy a fehérjétől nem kell félni, azt nyugodtan vehetsz, nem lesz semmi bajod. Viszont arra ügyelj, hogy ezek csak kiegészítők, tehát a megfelelő mennyiségű rendszeres húsfogyasztást egészítik ki, nem helyettesítik azt.
Vegyél még valami komolyabb vitaminkészítményt, az nem árt.
"a kérdésem az lenne hogy milyen technikáktól óvakodjak?" - Elsősorban ne össze-vissza gyúrjál, a www.body.builder.hu oldalon az edzés résznél megtalálod a különböző izomcsoportokat erősítő gyakorlatokat. Érdemes osztott edzéstervet készíteni, tehát általában csak 2 izomcsoportot egy napon. (egy példa: mell-bicepsz, hát-tricepsz, láb-váll) (hasazást nem szoktam külön említeni, azt én minden edzés végén csinálok egy kicsit) Ha valami nem tiszta, akkor majd még kérdezz!
"azt hallottam hogy ha megerőltetem a gerincem akkor kevésbé fogok nőni. ez valós veszély?" - Arról én is hallottam, hogy növésben lévő gyerekeknek nem ajánlott olyan gyakorlatokat végezni, amik a gerincet összenyomják, például a súlyemelés nem a legjobb sport egy tizenegynéhány éves gyereknek, mert a csontozata nem nyúlni, hanem a terhelés irányába erősödni fog, tehát a gerince tömörebb, erősebb lesz, de rövidebb is maradhat. Viszont szerintem ezek a korodból és magasságodból kifolyólag rád már nem vonatkoznak. Nyugodtan edzhetsz, nem vagy veszélyeztetett. :)
"milyen technikákkal tudom helyettesíteni azokat amik veszélyesek?" - Általában a legtöbb gyakorlat szarul végrehajtva veszélyes lehet, tehát ügyelj a szabályos végrehajtásra. Ne rángatsd, cibáld a súlyt, inkább kisebb súllyal lassan, szabályosan, mint nagyobbal "hősködve".
"táplálékkiegészítőkről is hallottam rémhíreket (tönkreteszik a vesét, pattanásokat okoznak, impotencia)" - Ez onnan ered, hogy komoly versenyzői szinteken előfordul, hogy olyan szerekhez is hozzányúlnak a csúcsteljesítmény érdekében, amik jelentős kockázattal járnak (ez elég sok sportágra jellemző). Ezek általában már inkább gyógyszerek, mint táplálékkiegészítők. Na ezeket a szereket kerüld el messziről, a féhérjekészítményektől meg ne parázz! Illetve a mai élelmiszerbiztonsági helyzetben csak annyira parázz, mint bármi más kaja minőségét illetően, amit a boltokban lehet kapni. :)