Vargabetű Creative Commons License 2007.01.11 0 0 2720
Tisztelem az elhatározásotokat, remélem sikerül kiszűrni a kártékony elemeket. Tudom, kik indították el a topikot, rendszeresen olvasom, néhányszor írtam is bele. Tisztában vagyok, hogy helytelen fekete/fehérben látni a dolgokat, viszont olyan téveszmék is keringtek, hogy néha égnek áll a hajam. Természetbarátként az alábbi 7 pontban foglalnám össze az erdő/hegyek/természet azon részének károsítóit, amelyeket a természetjárók felkeresnek, és rettentően zavarja őket. Természetesen csak a saját nevemben nyilatkozhatok, de sok társammal beszéltem, és joggal érzem azt, hogy nem vagyok szélsőséges.

1…Kirándulók szemetelése, rongálása.

Nagy forgalmú, személykocsival megközelíthető helyekre jellemző, sok városba szocializálódott ember fordul meg, akik nem tudják, vagy nem akarják tisztelni, csak használni az erdőt. Lassú, de folyamatos javulás tapasztalható.

2…Őslakosság/települések romboló hatása.

Parcellázások, elhagyott TSZ telephelyek, fatolvajlás, illegális szemétlerakás, roncsok. Kis területre korlátozódik, de jelentős tényező.

3…Favágás/vadászat.

Minden védett és nem védett terület egészére kiterjedt, és a talajeróziótól a teljes hegyek lecsupaszításáig, a magoncok eltaposásáig, élőhely tönkretételéig mindent elkövetnek. A vadászok tiszteletre méltó része eteti a vadakat, sózóhelyeket létesít, de más része korrupt, részeges, összevissza lövöldöző bulizó emberekből él. Történik mindez a Nemzeti Parkok és az erdészeti Rt-k nyílt támogatásával, engedélyével. Zöldmarketinggel és az erdőtelepítési adatok manipulálásával megvezetik a közvéleményt befolyásoló sajtót, és tetszetős színben tudják tálalni amit csinálnak.

4..Vadkár. Taposás, rágás.

5..Sport tevékenység.

Sziklamászás súlyos tiltások vannak érvényben, minden valamirevaló sziklát betiltottak. Sötétzöld aktivistákkal már előfordult tettlegesség is. Szervezett túrázás terén pedig szigorú, de hangsúlyozom betartható szabályok vannak, ésszerű útvonal választással szinte nullára csökkenthető a taposás, szemetelés.

6..Technikai eszközök szabálytalan, vagy erkölcstelen használata.

Erről szól ez a topik. Ahogy az autóval elérhető helyek is le lettek tarolva, ez az új divat is azzal fenyeget, hogy a még viszonylag békénhagyott helyeket is szétbarmolják, akik nem tudják, vagy nem akarják tisztelni, csak használni az erdőt. Mivel ezek az eszközök szinte mindenen át tudnak kelni, semmi sincs már biztonságban. A természetjárók alacsony ingerküszöbbel rendelkeznek, ( autózajt, kutyaugatást több km-ről meghallanak, érzik a gomba, vagy az órákkal azelőtt ottjárt vaddisznók szagát, stb) és ezért kiveri náluk a biztosítékot ha a recsegősre hangolt kipufogójú kvad/motor 60-al közéjük gázol, bízva, hogy majdcsak elugranak. Legyen alaptalan a félelmem, hogy küszöbön áll egy esetleges tettlegesség.

7.. Gyenge állam.

Megvalósult, létező liberális demokráciánk magasról le se sz@rja az ilyen gondokat. Az állam cinikusan nem csinál semmit, hagyja, hogy a dolgok történjenek. Rossz törvényeket hoz a vaskerítéssel körülzárt parlamentben. A társadalom önvédelmi mechanizmusai nem működnek, ez utóbbiért mi is felelősek vagyunk.