anblock_italia Creative Commons License 2007.01.09 0 0 90

Az Arno színét hivatalosan sárgásnak mondják, amikor én láttam tavasszal, akkor szép zöld volt. Most állandóan bő vízzel látjuk folydogálni, de nem volt ez mindig így. Firenzébe érkezésénél építettek egy duzzasztót, amivel szabályozni tudják a városon áthaladó vízmennyiséget.

Ennek részben esztétikai oka is van, mert nyáron gyakorta éppen csak hogy csordogált benne a zavaros víz, ami gondolom nem volt nagy élmény a turistahadaknak.

Nem tudom, de gondolom, hogy ezekkel a gátakkal meg tudják védeni a várost az esetleges áradásoktól is. A legnagyobb áradások 1557-ben és 1966-ban voltak. Az utóbbi felbecsülhetetlen károkat okozott a város műemlékeiben, a Santa Croce templom falán ma is látni milyen magasan állt benne a víz (bár mostanában tatarozták, de biztos tettek valami táblát). Ráadásul ebben a templomban a padlózat alá temetkeztek..., de kárt szenvedtek a trecento korabeli freskók is. Egy filmben láttam, hogy még a Medici palotának, ami azért elég messze van az Arnótól, a pincéjében is állt a víz. Akkor az egész világból sereglettek a fiatalok a műemlékek megmentésére a városba.

De az is igaz, hogy Firenze a gazdagságát is ennek a folyónak köszönheti, mert általa kedvező helyzet adódott a sok vizet kívánó posztóipar számára, ami gazdagság végülis lehetővé tette a reneszánsz életmód és művészet kialakulását.