Köszönet a válaszokért! :) Én is hasonlóképp látom a dolgokat.
Cloaked, én sem azt mondtam, hogy az Arany Ösvény ennyire egyszerű lenne, csak azt mondtam, hogy része lehetett az is, hogy az emberek egyediségre való törekvését is felerősítsék, ez legjobban a Prédikátor arrakeeni beszédeiben lehetet észrevenni (most nincs kéznél a könyv, hogy idézhessek :D). Meglehet, hogy FH tényleg nem elrejtette, csak én nem figyeltem eléggé. :D
1. Én is úgy gondolom, hogy a kikényszerített békével az elfojtott vágyakat ébresztette fel az emberekben, akik már régóta összezártan -ha jól emlékszem egyként mozgó, működő organizmusként írta le a Birodalom emberiségét- élnek. Az Istencsászárában, mikor Siona és Idaho abban a hegyvidéki faluban éjszakáznak (hol Idaho összefut az egyik előző ghola-énje gyermekével), beszélgetnek erről a bezártságról (Siona panaszkodik, hogy nem tud elutazni az Arrakisról). A kikényszerített béke részben abból állt, hogy Leto megtiltotta a tömegeknek, hogy bárhová is utazhassanak és bizonyos szempontból sanyarú körülmények között tartotta őket. Szerintem ezáltal edzette meg őket és szította fel bennük a régen eltemetett vágyakat, hogy majd a halálát követő Szétszóródásban életben tudjanak maradni az ismeretlen területeken. A másik, hogy felkészítette arra a fenyegetésre, amit szerintem ő tisztán látott. Amikor Odrade megtalálja a fűszerraktárat, és falra vésett üzenetet, ez is bizonyítja, hogy Leto mennyire előrelátó volt.
2. A Szétszóródásból visszatérő emberiség olyan változatosságot és kultúrális sokszínűséget eredményezett, hogy a meglepte a Régi Birodalom lakóit (talán ezért mondta Leto, hogy vissza fogják sírni az ő békéjét és Aranykorként fognak emlékezni rá). Leto az Istencsászárban mondta, hogy az emberiség végtelenné válik (ezért is ostobaság, hogy Brájen és Enderszon Ellensége Omnius és Erasmus :S). Itt csatolnám hozzá, hogy Paul és Leto az ilyen fokú egyediséget akarta megvalósítani, amikor az embereknek már nincsenek határaik. A Gyeremekeiben is feltűnik az szemlélet és egyfajta kritika, pl. amikor Paul azzal vádolja az öszegyűlt híveket, hogy nem értik, amit Muad'Dib hirdetett, és így nem is imádhatják, vagy Idaho gondolata az első fejezet nyitó kis szövegében. Szerintem azt is meg akarták tanítani az emebrioségnek, hogy az egyén önmegvalósítása is épp oly fontos, mint a faj sokszínűsége.
3. Orcinus-orca világított rá szerintem legjobban az Arany Ösvény egyik legfontossabb momentumára, hogy Leto a váratlant várta, és szerintem is ez volt a célja az embernemesítési programjával. A jövőbelátók számára láthatatlan genetikai vonalakkal szerintem is azt akarta elérni, amit NAR írt, hogy mégegyszer ne fordulhasson elő, hogy egy személy az előrelátásával olyan jövőt teremthessen, ami keretek közé szorítja az emberiséget. Szerintem nem akarta, hogy még egy Paulhoz vagy hozzá hasonló ilyen mértékben befolyásolhassa az emberiség sorsát.