Nyilvánvalóan az emberiség javát akarta, viszont eleinte úgy látszik az emberiség története mindenképp rossz fordulatot vesz, ő pedig a legkisebb rosszat kereste meg.
Én meg erre gondoltam, mikor azt mondtam, illúzió; mert talán ez az egész nagyon is rendben van, minden részletével együtt.
Ezzel igen hasznos témáról írt Herbert: az embernek semmilyen alapja nincs arról dönteni, hogy egy történés végső soron jó, vagy rossz; többek közt azért, mert (volt róla szó talán a Gyermekeiben), hogy az emberek abszolút képtelenek hosszú távra tervezni, semminek nem ismerik a következményeit.
Bonyolultabbnak látom az Ösvény célját a egyéni szabadságnál és egyediségnél. Ez is beletartozik, azt hiszem, de csak erre egyszerűen nem kellett volna ennyit "várni" a történelemnek; ennél nagyobb változásra készítette fel az emberiséget, már az első két köteten is látni, hogy az utolsó arrakeen-i polgár is fölötte áll pl a XX. századi átlagembernek (a XXI. századinak meg végképp;Đ). Aztán a Császárral még háromezer év kb, ha jól emlékszem. Hogy mi is az az alapvető minőségi változás amit el akart érni, arról talán 1-2 kötettel később nyilatkozom:)
A D.Lynch filmről elsőre azt mondtam, hogy amit egyáltalán el lehetett benne rontani, azt sikerült. (Igen, a féreg kivétel.)
Ez másodikra sem változott sokat, akkor sem sikerült végignézni. A sivatagba szökésig ha jól tudom sosem jutottam el.
Gondolkodtam rajta régen, hogy brájen nem olvasta a Dűnét, vagy nem érdekli a pontosság. Szerintem ez már nem derül ki, de azt hiszem inkább a kettő együtt;Đ
A 2000-es filmet is rossznak tartottam, de ha nem tudnám hogy ez valami sokkal jobbról szól, szerintem legalábbis nézhetőnek találnám. Technikailag túl kispórolt, a jelmeztervező ízlésficamos, a szereplőválogatás változó. Részemről legalábbis. Persze pozitív, hogy ez végre kb. a Dűnéről szól, és nem egy "Alter Arrakis" mint a régi.
Én 13-14 évesen vettem meg az első kötetet, még a Cryo-féle játék kapcsán (na az borzasztó jó lett, még ha nem is túl hű). Na, meg is látszott rajtam a következő években. Persze azóta újra kellett kezdeni párszor, mert aki 14 (akár 18) évesen tényleg mindent ért akár az elsőből, az előtt fejet hajtok;Đ (még jó, hogy ezt nem lehet ellenőrizni.)