vacuola Creative Commons License 2007.01.07 0 0 2164

Zöld Biotechnológia

Balázs Ervin

A nyolcvanas évek elején kezdődött….

A Monsanto és más cégek hamar felismerték a

1981 - Robert Horsch, Steve Rogers, Rob Fraley

Géntechnológiai módszerek kidolgozása, alkalmazása

1983 – Az Agrobacterium „bevetésre kész”

Kétszikű növényeken alkalmazták először

1987 – „génpuska” kifejlesztése

1990 – Kukorica géntechnológiával történő módosítása

A biotechnológia csak a kívánt gént alkalmazza

X =

Hagyományos donor Kereskedelmi

X =

nem kívánt

A kívánt gén

A kívánt

James D. Watson: DNS az élet titka

Nem szabad elfelejteni, hogy már évezredek óta eszünk

genetikailag módosított élelmiszereket.

A ma termesztett növények hosszú szelekciós, nemesítési munka

A mezőgazdaság nem magától keletkezett.

A biotechnológiának köszönhetően nem kell addig várnunk,

míg egy kedvező genetikai variáns magától megjelenik.

A géntechnológia nem több és nem kevesebb, mint egy új

módszer az élelmiszereink genetikai módosításának hosszú

Több mint 50 els generációs ő genetikailag

módosított növény van forgalomban

Forrás: Council for Biotechnology Information (CBI)

1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004

Vetésterület,millió ha

Kombinációk, egyéb

Herbicid ellenálló

A genetikailag módosított növények vetésterülete

gyorsan nő a világban, 2005: 90 millió ha

Forrás: Clive James, 2002-2004

10 év

> 1000 000 000 angol hold

1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004

Vetésterület,millió ha

Herbicid ellenálló

Mérföldkövek a termesztésben

Forrás: Clive James, 2002-2004

0 9 4,3

Kukorica Szója Gyapot Kanola

Millió hektár

GM Hagyományos

14 % 56 % 28

19 %

A fontos növényekben jelentős a részaránya

Forrás: Clive James, 2002-2004

8,5 millió farmer

10 – ből 9

fejlődő országból

Meggy őző előnyök 1996 - 2004

1996 óta 27 milliárd dollárral nőttek a biotech

gazdaságok bevételei

A GM növények alkalmazásával 172 millió kg

növényvédő szer felhasználása elkerülhető volt. Ez >6

százalékos csökkenésnek felel meg

A teljes ökológiai lábnyom 14 százalékkal kisebb lett

Csak 2004-ben >10 milliárd kilogrammal csökkent az

üvegház gáz kibocsátás

Source: Brookes, G. - Barfoot, P. (2005): “ GM Crops: The Global Economic and Environmental Impact –

The First Nine Years 1996-2004”

el rehaladás Lassú előrehaladás az Európai Unióban

Fontos kereskedelmi engedélyek

Roundup Ready szója, import, élelmiszer, takarmány (1996)

MON 810 Bt kukorica, import, élelmiszer, takarmány (1998)

NK 603 Roundup Ready kukorica – import, élelmiszer, takarmány (2005)

MON 863 – import, élelmiszer, takarmány (2005)

Bt 11 Bt csemege kukorica – import, élelmiszer (2004)

1507, Herculex Bt kukorica, takarmány, élelmiszer (2005, 2006)

Termesztési engedélyek

MON 810 Bt kukorica (1998)

Spanyolország (1998), Németország (2003), Portugália (2005))

Franciaország (2005), Cseh Köztársaság (2005)

A Bt kukorica kiválóan illeszkedik a

spanyol körülményekhez

Vetőmag hiány

17 hibrid az

EU katalógusban

Bt kukorica, Spanyolország

10-40 %-kal magasabb termés

Kevesebb mikotoxin = magasabb minőség

Bt Bt

A spanyol termel k túlnyomó ő többsége elégedett

2004, MARKIN, 200 gazda

Az új GM növények biztató jövőt ígérnek

Szárazságtűrés

Magasabb termés

Csökkent víz fogyasztás

Termésbiztonság

Növények Omega-3 zsírsavval

Növényi olajok megnövelt természetes eredetű Omega-3

Klinikailag igazolt egészségügyi hatások

Közvetlen előny a fogyasztó számára

Védzáradék MON 810, Bt kukoricára

Környezeti okok

Az EFSA (European Food Safety Authority) nem fogadta el

az érveket.

A koegzisztencia vita

Teljesíthetetlen előírások

GMO mentes régiók

Ellentétes az EU direktívákkal

A politikai, ideológiai szempontok érvényesülnek a

szakmaival szemben

A biztos gazdasági és környezeti el őnyök miatt gyors a

genetikailag módosított növények terjedése a világban

A genetikailag módosított növények kiválóan megfelelnek az

ipari és a fejlődő országok követelményeinek

Bebizonyosodott a genetikailag módosított növények

biztonsága az egészségre és a környezetre nézve

Igéretes új fejlesztések további előnyöket biztosítanak

Az Európai gazdák néhány országban már élvezhetik a

biotechnológia nyújtotta előnyöket

Néhány gyakorlati példa

Vírusellenálló dohány

Vírusellenálló papaya Hawai

Hawaii Papaya(friss): 1992-01

Year Total Puna

1992 55,800 53,010

1993 58,200 55,290

1994 56,200 55,525

1995 41,900 39,215

1996 37,800 34,195

1997 35,700 27,810

1998 35,600 26,750

1999 39,400 25,610

2000 50,250 33,950

2001 40,000

‚ARANY RIZS’ és a természet

adta jelölés

79% rizsből

International Food Policy Institute számításai:

Bangladesh vidéki területein egy főre eső kalória.

Vitamin A hal

és/vagy hús

Átlagos energia a rizsből Délkelet Ázsiában: 40%

Az ARANYRIZS és a tájfajták .

MTL 250

OM 3536

1 mag 1 plant 1 000 mag/ 20 g

1 000 000 mag / 20 kg

1 000 000 000 mag / 20 t

1 000 000 000 000 mag / 20 000 t

Egy Aranyrizs mag:

Phytoene Desaturase

-Carotene-Desaturase

-Carotene

PP PP

IPP DMAPP

Lycopene isomerase

, -Lycopene Cyclase

Provitamin A bioszintézis a

rizsben.

Y RIZS

Vitamin A

Vitamin E

-Oryzanol

Carotenoidok:

-karotén,lutein,

Vas & zink

Ferritin, Phytase,

Kíváló minőségű

Arg, His, Ile, Leu, Lys,

Met, Phe, Thr. Trp, Val

Lipidek ?

A tudomány új utakon

más ?