Zöld Biotechnológia
Balázs Ervin
A nyolcvanas évek elején kezdődött….
A Monsanto és más cégek hamar felismerték a
1981 - Robert Horsch, Steve Rogers, Rob Fraley
Géntechnológiai módszerek kidolgozása, alkalmazása
1983 – Az Agrobacterium „bevetésre kész”
Kétszikű növényeken alkalmazták először
1987 – „génpuska” kifejlesztése
1990 – Kukorica géntechnológiával történő módosítása
A biotechnológia csak a kívánt gént alkalmazza
X =
Hagyományos donor Kereskedelmi
X =
nem kívánt
A kívánt gén
A kívánt
James D. Watson: DNS az élet titka
Nem szabad elfelejteni, hogy már évezredek óta eszünk
genetikailag módosított élelmiszereket.
A ma termesztett növények hosszú szelekciós, nemesítési munka
A mezőgazdaság nem magától keletkezett.
A biotechnológiának köszönhetően nem kell addig várnunk,
míg egy kedvező genetikai variáns magától megjelenik.
A géntechnológia nem több és nem kevesebb, mint egy új
módszer az élelmiszereink genetikai módosításának hosszú
Több mint 50 els generációs ő genetikailag
módosított növény van forgalomban
Forrás: Council for Biotechnology Information (CBI)
1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
Vetésterület,millió ha
Kombinációk, egyéb
Herbicid ellenálló
A genetikailag módosított növények vetésterülete
gyorsan nő a világban, 2005: 90 millió ha
Forrás: Clive James, 2002-2004
10 év
> 1000 000 000 angol hold
1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
Vetésterület,millió ha
Herbicid ellenálló
Mérföldkövek a termesztésben
Forrás: Clive James, 2002-2004
0 9 4,3
Kukorica Szója Gyapot Kanola
Millió hektár
GM Hagyományos
14 % 56 % 28
19 %
A fontos növényekben jelentős a részaránya
Forrás: Clive James, 2002-2004
8,5 millió farmer
10 – ből 9
fejlődő országból
Meggy őző előnyök 1996 - 2004
1996 óta 27 milliárd dollárral nőttek a biotech
gazdaságok bevételei
A GM növények alkalmazásával 172 millió kg
növényvédő szer felhasználása elkerülhető volt. Ez >6
százalékos csökkenésnek felel meg
A teljes ökológiai lábnyom 14 százalékkal kisebb lett
Csak 2004-ben >10 milliárd kilogrammal csökkent az
üvegház gáz kibocsátás
Source: Brookes, G. - Barfoot, P. (2005): “ GM Crops: The Global Economic and Environmental Impact –
The First Nine Years 1996-2004”
el rehaladás Lassú előrehaladás az Európai Unióban
Fontos kereskedelmi engedélyek
Roundup Ready szója, import, élelmiszer, takarmány (1996)
MON 810 Bt kukorica, import, élelmiszer, takarmány (1998)
NK 603 Roundup Ready kukorica – import, élelmiszer, takarmány (2005)
MON 863 – import, élelmiszer, takarmány (2005)
Bt 11 Bt csemege kukorica – import, élelmiszer (2004)
1507, Herculex Bt kukorica, takarmány, élelmiszer (2005, 2006)
Termesztési engedélyek
MON 810 Bt kukorica (1998)
Spanyolország (1998), Németország (2003), Portugália (2005))
Franciaország (2005), Cseh Köztársaság (2005)
A Bt kukorica kiválóan illeszkedik a
spanyol körülményekhez
Vetőmag hiány
17 hibrid az
EU katalógusban
Bt kukorica, Spanyolország
10-40 %-kal magasabb termés
Kevesebb mikotoxin = magasabb minőség
Bt Bt
A spanyol termel k túlnyomó ő többsége elégedett
2004, MARKIN, 200 gazda
Az új GM növények biztató jövőt ígérnek
Szárazságtűrés
Magasabb termés
Csökkent víz fogyasztás
Termésbiztonság
Növények Omega-3 zsírsavval
Növényi olajok megnövelt természetes eredetű Omega-3
Klinikailag igazolt egészségügyi hatások
Közvetlen előny a fogyasztó számára
Védzáradék MON 810, Bt kukoricára
Környezeti okok
Az EFSA (European Food Safety Authority) nem fogadta el
az érveket.
A koegzisztencia vita
Teljesíthetetlen előírások
GMO mentes régiók
Ellentétes az EU direktívákkal
A politikai, ideológiai szempontok érvényesülnek a
szakmaival szemben
A biztos gazdasági és környezeti el őnyök miatt gyors a
genetikailag módosított növények terjedése a világban
A genetikailag módosított növények kiválóan megfelelnek az
ipari és a fejlődő országok követelményeinek
Bebizonyosodott a genetikailag módosított növények
biztonsága az egészségre és a környezetre nézve
Igéretes új fejlesztések további előnyöket biztosítanak
Az Európai gazdák néhány országban már élvezhetik a
biotechnológia nyújtotta előnyöket
Néhány gyakorlati példa
Vírusellenálló dohány
Vírusellenálló papaya Hawai
Hawaii Papaya(friss): 1992-01
Year Total Puna
1992 55,800 53,010
1993 58,200 55,290
1994 56,200 55,525
1995 41,900 39,215
1996 37,800 34,195
1997 35,700 27,810
1998 35,600 26,750
1999 39,400 25,610
2000 50,250 33,950
2001 40,000
‚ARANY RIZS’ és a természet
adta jelölés
79% rizsből
International Food Policy Institute számításai:
Bangladesh vidéki területein egy főre eső kalória.
Vitamin A hal
és/vagy hús
Átlagos energia a rizsből Délkelet Ázsiában: 40%
Az ARANYRIZS és a tájfajták .
MTL 250
OM 3536
1 mag 1 plant 1 000 mag/ 20 g
1 000 000 mag / 20 kg
1 000 000 000 mag / 20 t
1 000 000 000 000 mag / 20 000 t
Egy Aranyrizs mag:
Phytoene Desaturase
-Carotene-Desaturase
-Carotene
PP PP
IPP DMAPP
Lycopene isomerase
, -Lycopene Cyclase
Provitamin A bioszintézis a
rizsben.
Y RIZS
Vitamin A
Vitamin E
-Oryzanol
Carotenoidok:
-karotén,lutein,
Vas & zink
Ferritin, Phytase,
Kíváló minőségű
Arg, His, Ile, Leu, Lys,
Met, Phe, Thr. Trp, Val
Lipidek ?
A tudomány új utakon
más ?