cloaked Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2637

Elrejtette? Szerintem egész tisztán kifejtette, már amennyire tisztán ezt ki lehet fejteni. Nem mintha nekem világos lenne, az Istencsászár első negyedénél tartok:)

A lényege azt hiszem, egy olyan út volt az emberiség számára, amit II. Leto az új...formájában képes volt kierőszakolni, több ezer éves "terror-béke", amelynek a végén az egész birodalomat és emberiséget gyökeresen megváltoztatja, többek közt az addigra kialakuló körülményekkel. Egy "borzasztó út borzasztó végeredménnyel", aminek viszont az összes alternatívája sokkal rosszabbul végződne.

Herbertnek már az első kötetben is körvonalazott (és igen helyes) álláspontja nyomán gondolom szó esik majd róla, hogy ez a borzasztóság valójában illúzió, és az a végeredmény objektíven figyelve nagyon is jó)

Más. B.H. és K.J.A.

Arról, hogy a könyveik irodalmi szint, a tartalom és a történethűség szempontjából is az aluljáróba valók, talán nem kell többet írni.

Feltűnt viszont, hogy a klasszikus Dűnének néhol ugyanott mondanak ellent, mint a 84-es film. A filmben hallottam először erről a fűszeres térgörbítés baromságról, utána pedig az "új kötetek" kapcsán.  (Akiben nem él tisztán: a klasszikus 6 kötetben tucatnyiszor visszatér, szájbarágás-szerűen, hogy a Fűszer azért kell az űrutazáshoz, mert az Navigátorok jövőbe látása nélkül nem lehetne biztonságos útvonalat tartani ekkora sebességgel; pár (ezer) fényév alatt mindenképp beleszaladnának valami messziről nem észlelhető "apróságba")

A másik, valaki említette itt pl hogy a "...gonosz, de rendkívül tisztánlátó Harkonnen báró helyett egy kegyetlenkedő szörnyetget mutatnak be, aki a pusztításon kívül szinte semmit sem szeret"

Engem a filmben ugyanez zavart (sok minden más mellett), a báró egy teljesen ostoba, idegbajos karakter volt, az is túljátszva. Feydről már ne is beszéljünk.

Sem a film, sem az új könyvek stílusát nem bírtam soká, de aki igen, tud esetleg további párhuzamokról? pl. meglepne, ha nem került volna be valahová a hangrobbantó fegyver, vagy mondjuk a villámló férgek.

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (2632)