Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2007.01.03 0 0 2620
Jó, jó, elismerem hogy nem épp a legmegfelelőbb helyen adtam hangot az ellenvéleményemnek, de szerintem megfefelő hangnemben és megfogalmazásban tettem. Lehet, hogy ez bunkóság, és nem vagyok hűséges ahhoz a kiadóhoz, aki az én örömömre is újra kiadta a klasszikus köteteket.

Viszont a könyveknél az értékelés épp azért került oda, hogy az olvasól elmondhassák, hogy mi a véleményük az adott könyvekről, mégha én most nem is a legdiplomatikusabb formáját használtam a véleményem kinyilvánításank, és Mimoidnak ebben igazat adok, célravezetőbb lett volna azt írni, hogy aki szereti az eredeti Dűne-ciklust, annak nem ajánlom a Vadászait. Én nem tartom magam bunkónak, mégha most annak is tűntem. Ennyiben kiegyezhetünk. :) Orcinus-orca kössz a védelmet . :)

"Szerintem minden emberre más hatást tesznek a könyvek, mivel a Dűne ugye elég összetett ez talán evidens is. Én az előjáték trilógiával kezdtem a Dúne univerzumának megismerését és elsőre tényleg furcsa volt egy kicsit az elsőnek megíródott könyvet olvasni de észben tartottam, hogy az volt az első és így én legalábbis nem viszonyítottam az előjáték trilógiához hisz, hogy kereshetnék egy korábban írt könyvben olyat amit 30 év múlva találtak ki? De valóban így összehasonlítva a Frank könyvei filozófikusabbak, sztem az előjátékban inkább arra törekedtek, hogy vázolják a Dűne legfontosabb szereplőinek az életét. Gondolok itt ugye: öreg Leto, Jessica, Harkonnen báró, Gurney Halleck, Duncan Idaho. Most így ezen töprengve jöttem rá mit is ír Brian-Anderson páros. A Dűnére alapozott ponyva regényt."

Mimoid, én egy nem állítottam azt, hogy mindenkire ugyanolyan hatással van, és azt is tudom, mennyire összetettek a művek. Viszont az szívem joga, hogy nem tetszik, hogy üzletet csinálnak az egészből. Ettől még lehetnek jó az utódok által írt könyvek, csak akkor van baj, ha valaki furcsálja, hogy lehet az, hogy az utódok által felvázolt Vernius ház, nincs benne a kronológia szerinti "folytatásban". Egyébként, bár én nem olvastam a Házakat, egyetértek veled, hogy a megkedvelt szereplők előéletét akarták bemutatni, viszont halkan megjegyzem, hogy sokmindent a saját jövőbeli terveiknek megfelelően írtak meg, megalapozva a Paul of Dune, Jessica of Dune, Irulan of Dune, és záróköteteket. :S Ha visszatekersz, olvashatod, hogy mit és miként formálták a folytatást. Azért írtam le, hogy akik még csak fontolgatják a megvételét, és nem karnak csalódni, talán megelőzhetem, hogy olyanra dobják ki a pénzt, amit valószínűleg nem fognak többször olvasni -persze ez csak felvetés-.