"Nemkem a Dűne mindig is mítosz marad, de sokaknak előre lerombolja. Itrt a topicban olvastam, hogy valaki a Házakkal kezdte, aztán sajnálta, hogy a Vernius (lehet, hogy nem jól írom, mert nem olvastam az előjátékot) ház nincs benne az EREETI DŰNÉBEN!!!!, mert nekik szurkolt. Ezzel az a baj, hogy akik nem a Frank Herbert könyvekkel kezdik, azokra később teljesen más hatással lesznek az eredeti Dűne-könyvek, hisz a Brájen és Enderszon féle tömegkönyvekhez viszonyítanak. Pedig még soha nem érintett meg annyira egyeletlen könyv (sorozat), mint amit FH írt. Mesteri, emberi, olyan alapvető igazságokkal foglalkozik, amik mindent embert foglalkozatatnak az élete során, sőt jelenkori próblémákat is felvázol, főleg a mai tömegképzésben, szürke tömeggé rendezésben az egyéniség kialakításának fontosságát. És az még ennél sokkal többet..."
Szerintem minden emberre más hatást tesznek a könyvek, mivel a Dűne ugye elég összetett ez talán evidens is. Én az előjáték trilógiával kezdtem a Dúne univerzumának megismerését és elsőre tényleg furcsa volt egy kicsit az elsőnek megíródott könyvet olvasni de észben tartottam, hogy az volt az első és így én legalábbis nem viszonyítottam az előjáték trilógiához hisz, hogy kereshetnék egy korábban írt könyvben olyat amit 30 év múlva találtak ki? De valóban így összehasonlítva a Frank könyvei filozófikusabbak, sztem az előjátékban inkább arra törekedtek, hogy vázolják a Dűne legfontosabb szereplőinek az életét. Gondolok itt ugye: öreg Leto, Jessica, Harkonnen báró, Gurney Halleck, Duncan Idaho. Most így ezen töprengve jöttem rá mit is ír Brian-Anderson páros. A Dűnére alapozott ponyva regényt.