Miféle lojalitásra utalsz?
Egyfelől van egy kiadó, aki (piacgazdaságban helyesen) üzleti megfontolásból, nyereségre törekedve könyveket ad ki.
Az olvasókkal, vásárlókkal való kapcsolattartásra nyilvános netes fórumot üzemeltet.
Másfelől van egy olvasó (sőt, több), akinek véleménye van, pl. a fenti kiadó egyik-másik könyve kapcsán, és ennek a véleményének nyilvános fórumokon hangot is ad.
Lehet bunkóságnak tartani, ha ezt a kiadó saját oldalán teszi - én azonban nem tekintem annak. (Azt azonban mindenképp, hogy a kiadó ezt törli, mégha elismerem erre a jogát egy általa üzemeltett weboldalon, és tudomásul veszem a mögötte álló üzelti megfontolást is.)
Nekem, mint olvasónak ugyanis az az érdekem, hogy sok, jó minőségű, elérhető árú könyv legyen a piacon. A kiadók egyfelől az értékesítési adatokból, másfelől a közvetlen olvasói visszajelzésekből (meg persze további, egyre csökkenő relevanciájú forrásokból) tájékozódhatnak arra nézve, hogy mi is találkozna az olvasói izléssel és így közvetve vagy közvetlenül a saját üzleti megfontolásaikkal.
Rövidre zárva: Lehet, hogy Juraviel.Ihuan.Bedvin "bunkó" módon nem lojális egy üzleti vállalkozáshoz, de azzal, hogy közvetlenül és nyiltan elmondta a véleményét lojális más sf- és Dűne-kedvelő olvasókhoz (így vagy úgy pl. ezen fórum olvasóihoz).