Kedves takarito!
Értem kifogásaidat Pállal kapcsolatban, ám összegzésként el kell hogy mondjam, nem tartom kielégítőnek, nem sikerült egyáltalán meggyőznöd.
Amikor idéztem Pált, semmi érdemlegeset nem tudtál mondani (sem a szeretet kapcsán - csak saját megjegyzéseidet, sem a Filippi levél kapcsán).
Még ha lenne valóságalapja is annak amit mondani akarsz, olyan nagy az összefüggés Pál és Jézus élete és tanítása között, hogy teljesen eltörpülnek kifogásaid. Viszont én személy szerint nem látom továbbra sem semmi valóságalapját Jézus és Pál közötti különbségtételnek.
Annak ellenére, hogy nem tudod igazából megindokolni állításaidat, nagyon merész kijelentésekre ragadtatod magad (pl 'Isten akarata Pál elutasítása'), melyek teljesen légbőlkapottak, s teljesen ellentmondanak nemcsak annak amit Pál életében és tanításában felfedezhetünk, hanem Jézus tanításának is.
Ilyenmódon teljesen elveszíti létjogosultságát a Pál vagy Jézus melletti/elleni kardoskodás, Pál Urának ismeri el Jézust, mindenkit az Ő követésére bátorít, semmi ellentmondás nincs kettejük között. Pál leveleit ugyanúgy félre lehet magyarázni, mint akár Jézus egyes kijelentéseit, de ez a lényegen mit sem változtat.
Mindazonáltal azt tanácsolom neked, hogy fogadd el Jézust, az Ő tanításait, rendezd életedet az Ő Igéje alapján.
üdv.