Stoner Creative Commons License 2006.12.30 -1 0 24

Egyáltalán nem álítottam, hogy az emberek attól rosszabbak, hogy rosszat tesznek magukkal. Sokáig tartott felfognom, hogy az embernek nem önmagával kell küzdenie a céljaiért, hanem a démonaival. Ezek a szellemek a közszellem ostobaságából, sőt, amint mondtam, cinizmusából fakadnak. Ezért Te egyáltalán nem vagy hibáztatható. Sőt, ez a szörnyű, hogy senki sem. Bűnös lény, bűnös nemzet stb. nincs. Csak bűnöző folyamatok, szervezetek, szellemek vannak, melyek időről-időre megkísértenek embereket..

A reflex hozza magával, hogy mindenki, aki rest önmagával többet foglalkozni az átlagosnál, rögtön ezeket a sztereotip mentségeket hozza fel. Tekintsd úgy, hogy én most veled filozofálgatok egy kérdésről, de semmiképp  nem akarlak semmiben befolyásolni.

Amikor feltetted a kezdeti kérdést, akkor én felvettem veled a beszélgetés fonalát. Érdekes, hogy ugyanazokat az ellenérveket fogalmazod meg te, és mások, akikre egyformán az a jellemző, hogy nem akarnak, vagy nem tudnak változtatni.

Lehet mondani, hogy én azért folytatom még ezt az internetes vitát az emberek többségével, mert következtetéseket akarok levonni az emberi jellem, lélek, mai állapotáról.

Ugyanakkor sokaknak előbb vagy utóbb beugranak azok az információk, amiket tőlem kapnak, még  ha nem is rögtön tudták, vagy akarták megvalósítani az abban foglaltakat.

" Állandóan sanyargatni magam"?

Megint csak azt mondhatom, hogy ebben nem adhatok neked igazat. Az ember akkor sanyargatja magát, ha a testét rongálja, még, ha tudatlanul is. A sanyarúság, a betegségeknél és a betegségekben jelentkezik, nem pedig azonnal, a fogyasztás alkalmával. Azt sem vesszük észre, mikor, milyen étel okozott rossz érzéseket, mert megszoktuk, hogy rossz érzéseinket elnyomjuk "jó" ételekkel, pl csokival, cukorral, alkohollal, vagyis drogokkal.

Szerinted sanyrgatás, annyit tesz, mint a természetes érzéseinket érzékelni?

A szabadság érzése mindenki leghőbb vágya. Ezért nem hagysz te se beavatkozni a jelenlegi életstílusodba. De a betegség, ami miatt itt vagy, igencsak beavatkozik. Ez a beavatkozás arra szolgál, hogy tanulj belőle. A megoldás nem a gyógyszertárban és nem odaát van.

El se hiszed, hogy én milyen szabadnak érzem magam. Ez a szabadáság nem függ semmilyen hivataltól. Saját magam által választott és mások számára is választható szabadság. Nem függni a betegségektől. Az a legjobb érzés, ha úgy izlik valami, hogy azt is tudod, semmiféle büntetés nem jár érte. Ezt egyáltalán nem lehet mondani azokról, melyeket te normálisnak, élvezetesnek tartasz.

Előzmény: Hajnesz3 (23)