Jó feltevés csak hamis:-)))
Az első igaz én a korábbi hozzászólásomban kabai cukorgyárat írtam, de mint olyan már nincs (engem is kijavitottak ebben a témában) de lesz helyette etilén gyártás ha minden igaz. (állitolag ezt rebesgetik).
Erre mondtam, hogy nem hiszem hogy olcsóbb közúton a fél Alföldről Kabára cibálni a répát, mert a közúti szállítás költsége sem csak a teherautók kopásából, üzemanyagból és a vezető munkabéréből áll.
Nem is kell semmilyen fuvarköltségről beszélni sem közúti sem vasúti szállitás esetében. De maradjunk a cukorrépánál. Miben van előnye a nyerges billencs járműszerelvénynek a vasúttal szemben. Úgye nem kell ecsetelnem azt, hogy a vagonnal nem tudsz beállni a répaföldre, amit a nyerges járművel semmi perc alatt megteszel és a szállitó szallagról egyből a puttonyba megy a motyó. Mi a helyzet a vasútnál. A nyerges autónak úgyanúgy bekell állni a földekre, és rakodás után a motyot kikell vinni az állomásra, majd lebillent, és a munkások szintén szállitó szalagra lapátolva berakják a vagonba. Tehát eleven egy rakodással több van, és két rakodó brigád kell egy a földekre, egy pedig az állomásra. Mint korábban írtam a hozzászólásomban billencs pedig billenti le a répát ahol akarja, ellentétben a vagonnal. Hát a gyorsaságát a vasúthoz már ne is ecseteljem
Minden közúti jármú amely valamilyen az állam által forgalmazott hajtóanyagothasznál, üzemanyag jövedéki adot fizet, amiben belevan kalkulálva az utadó is, amit az államnak kötelesége lenne az utak karbantartására forditani. Egy liter üzem anyag előállitási költsége belekalkulálva a MOL hasznát is 60-80 forint közt ingadozik, a világpiaci árhoz viszonyítva, egy liter üzemanyag ára pedig ismert, habár eléggé ingadozó. Tehát az államnak az a jó, hogy ha minnél többen használják a közútat, hiszen az üzemanyagadóból ezáltal több bevételhez jut. Tehát e téren az államnak a nagy haszon bevétele nem a vasúttól származik hanem a közúttól, hiszen a közúti járművekből jóval több van, és ráadásul ami bejön a vasúttól a másik zsebéből vissza is adja neki, ellentétben a közúti fuvarózókkal, a magán autósokkal akiknek egy fityinget nem ad vissza.
Van még kérdésed?