Keszthelyy Creative Commons License 2006.12.26 0 0 714

Sziasztok.

Elöször is ismételten kellemes ünnepeket minden herflys-nek.

Valamikor 1981 és úgy emlékszem 1987 között szájharmónikáztam,minimális zeneelméleti tudásommal és botladozó kottaolvasással inkább hallás útján sajátitottam el a hangszer használatát.Névnapkor szülinapkor karácsonykor szilveszterkor játszottam nagyapámmal együtt vagy barátoknak rokonoknak. Miután jött a középiskola abbahagytam.Legalábbis nagyon ritkán vettem elő.Közben nagyapa is "elment". Ezután eltelt 20 esztendő és kezembe akadt a padláson egy  Kínai gyártmányú Golden Cup Harmonica ennek külső megjelenése haonlít a Humming Tremolo SU-21H- hoz de a belbecs három évtizedes lemaradásban van. Namost. Meglepve tapasztaltam nem felejtettem anyit hogy ne tudjam kicsit "G.C." harmónikát megszólaltatni. Némi kezdeti bátortalanság után gyermekeimnek nagy örömet okoztam itt-ott kissé elhangolódott hangszer alapos megkínzásával, ami gyerekek által is ismert gyermekdalok, népdalrészletek és régi popzenei dallamok felelevenitésében testesűlt meg. Örömünket az vette ell hogy szép fokozatosan több rezgőnyelv is beragat legalább is elöszőr úgy tünt. Következett egy tisztitás úgy ahogy valamikor nagyapámtól láttam (szétszerelés-portalanitás-rezgőnyelvek alkoholos tisztitása finom rövidrevágott sörtélyű ecsettel és végűl szárítás). Sajnos ez nem hozott megfelelő eredményt úgyhogy majdnem használhatatlan a hangszer rezgőnyelvek kifáradása miatt.(szerintem)
Ezekután arra gondoltam beszerzek egy megfelelő herfly-t családom és magam szorakoztatására. Elkezdtem keresgélni. Sok jó márkával találkoztam és igazából olyan hangszerre gondoltam ami populáris zenei előadásmódra van inkább megszerkesztve. Vagyis nem kifejezetten egy stílusirányzat képviselője a hangzását illetően. Ahogy nézelődtem láttam sok-sok szinte ékszerszámba menő kivitellel rendelkező hangszert. De láttam azt is hogy pl. kifogásolják sokan egyes tipusok életartamát"Hering" vagy olcsósága ellenére dicsérik a "Hohner XB-40 es hangzásminőségét kezelhetőségének könnyedségét. Olyan oldalakat kerestem ahol a lehető legtöbb információt tudták nyúlytani a herflyk-ről. Így akadtam egy igen érdekes oldalra ahol egy előadóművészel videóra vagy mp3-ra vették a nevesebb vagy új bevezetésre szánt tipusok hangzását ill. látni lehetet kezelhetőségének lehetőségeit is némileg. Az oldal címe bizonnyára ismeritek(http://www.harpshop.de/shop). Itt akadtam egy olyan márkára amire nem is gondoltam hogy gyárt herflyket. Szinte megdöbbentem mikor megláttam, kirázott a hideg attól a hangzásvilágtól amit a honlapon letölthető tipusonkénti előadói bemutatókból halottam. Továbbá a gyártó oldalán is további gyönyörű előadói részleteket halottam ezeket a Blackbird-el adta elő Frédérik Yonnet cím:(http://weltmeisteronline.com/samples.shtml)
Tulajdonképpen ezért írtam ide hogy ti is halgassátok meg mit szóltok ill. mi a véleményetek erről a gyártoról? Mit halotatok a Weltmeister herflykről mert énnekem csak édesanyám tangóharmónikája jut eszembe erről a márkáról és sok-sok szép emlék amikor esténként játszot nekünk? Nagyon szép volt.De azt soha nem tudtam hogy herflyket is gyárt ez a cég. Mondjuk kézenfekvő lett volna feltételezni más harmónikakonstrukciókból adódóan de itt Magyarországon nem találkoztam és nem is halottam Weltmeister herflykről. Egy korábbi használt herfly-ről igen de régi 60 as 70-es évekbeli kiadás lehetet és majdnem 20e ft kértek érte.(igen itt lejebb) Ez év augusztusában árúlták ha jól emlékszem. Használtan rizikós szájharmónikát venni, lehet hogy zsákbamacska, javítattni meg nehézkes lehet. A legnagyobb problémám hogy beleszerettem a márkába és ithon úgy néz ki nincsen sem képviselete sem forgalmazója.Ez elég szomorú. Pedig milyen jó lenne hozzájutni egy Blackbird-hez vagy netán egy Chromatic 48 -hoz. Ha netán ti máskép tudjátok kérlek segitsetek abban hogy hol lehet Magyarországon Weltmeister herflyket vásárolni. Segitségeteket előre is köszönöm.

Üdvözől mindenkit barna pilisről.