Bocsáss de nem akarlak (akartalak) véletlenül vádolni semmivel sem.
Csak az a baj, hogy nagyon sokszor akarva, akaratlanul sokan elfelejtkezve a mai vasút megalakulásának múltjáról ezt a bizonyos környezetvédelmi okokat hozzák fel fel indoknak. Talán innen jött a félreértésem.
(Egyébként megnyugtatlak, sem mindennapi életmódomat, sem a munkámat nem fogja megváltoztatni, ha néhánnyal kevesebb mellékvonal lesz az országban.)
A mindennapi munkámban engem sem fog megváltoztatni, esetleg érzelmileg, habár az elöző két-három hozzászólásomból esetleg más lehet egyeseknek a véleményük. Nagyon sokat kutattam (szigorúan magánszorgalomból), a Trianon előtti, illetve a két vh. közötti vasúttörténelem között eltelt időszakról. Egyszer az egyik ilyen turkálási, olvasási alkalkor összeismerkedtem nálam akkor 15-20 évvel idősebb úriemberrel, aki szintén kutatott keresett, igaz az is, hogy nem ebben a témában mint én, de egy párszor ezáltal találkoztunk az olvasóteremben, és többszőr beszélgettünk egy pár percet. Egyszer az egyik ilyen beszélgetés alkalmával azt mondta nekem "Nézze fiatalember az a társadalmi rendszer amely stagnál, illetve nem tud egy újabb produktumot felmutatni, az halálra van itélve, lásd a feudalizmust, rabszolgatartó társadalmat.(és sorolta érveit)... és ez lesz a szocializmussal is" Ezt a mondást szoktam leforditani a mai értelemben vett vasútra, azaz, az a vasút amely stagnál, nem tud újjat felmútatni az halálra van itélve.
Abban az időben amikor kutatásaimat e téren végeztem, egy két HÉV éves üzlet jelentését is átnézegettem, és megkellem mondjam, hogy némely vasútvonal ezen jelentése egész siralmas volt, azaz hasonlóan mint most negativumot termelt. Ezáltal nem fért meg a fejemben az, hogy 1925-ben (találtam ilyen utalást is az államosításra) miért akarta egy veszteséget termelő több HÉV vasútat államositani az állam (habár az üzletvezetésüket a MÁV látta el), és az államositás a 20-as évek végén, 30-as évek elején mégis megtörtént. Kezdtem feladni a reményemet, hogy erre a kérdésre valójában sosem fogok választ kapni, amikor egy 1942 kiadású vasúti könyvben kb 10-12 soros irást találtam, amelyben választ kaptam kérdésemre, igaz nem sokat amit 10-12 sorban közölni lehetett, de kiderült belőle az, hogy igenis ezeket a HÉV vasútvonalakat kimondottam politikai okokból államosították, bizva Trianoni határok visszaállitásában, és akkor esetlegesen egy más alternativával, kapcsolatokkal a fejlesztéssel lehetséges lett volna a fenntartásuk. Tehát azt a következtést vontam e szövegből, hogy ha nem lett volna Trianon, akkor ezeket a vasútvonalakat az állam nem államosította volna, és csak szigorú gazdasági alapon tönkre mentek volna.