Érdekes, ahogy fantáziálsz. El sem tudod azt képzelni, hogy szakember a pénzügyekről akkor szokott beszélni, ha valamilyen tényanyag áll a rendelkezésére?
Már honnan tudnám, hogy mi a jelenlegi helyzet? Ahhoz látnom kellene azokat a táblázatokat, amik a költségvetési beszámoló, illetve a költségvetés módosítás, valamint a költségvetési irányelvek mellékletét képezik. Nem látom, mert az új vezetés sem teszi ezeket közzé - ahogy a régi is tette (pontosabban az sem tette)!
Sejtéseim persze vannak. Sejtem, hogy minden idők legkiválóbb jegyzője csúsztatott, amikor arról beszélt, hogy mennyi pénze van a városnak a folyószámlán. Gyanítom, hogy az általa közölt összeg nem az önkormányzat pénze (szakszóval: számlakövetelése), hanem csupán a folyószámla-hitelkeret még fel nem használt része. De ezt csak így sejtem, a tényadatokról a jelenlegi vezetés is hallgat.
Gyanítom, hogy az 1 milliárd körüli letéti számla követelés oly módon történő bemutatása, miszerint ilyen kiváló helyzetben még nem volt a város, szintén csúsztatás. Emögött valószínűleg olyan elkülönített pénzek voltak/vannak, amik nem állíthatók szembe a város kifizetendő számláival, a város üzemeltetésének, működtetésének pénzigényével. Ennek jelentős része - vélhetőleg - az ÉTV privatizációért kapott (adom is, meg nem is) összeg, amit a város csak arra használhat fel, hogy viziközmű fejlesztések ellenében visszaad a vevőnek. De ez is csak egy sejtés, konkrétumok nélkül ez sem sokat ér. A jelenlegi városvezetés erről is hallgat.
A helyükben én nyilvánosságra hoznám az átadás-átvételi jegyzőkönyv vonatkozó részeit, meg egy - a jegyző által is hitelesített - listát az átadáskor fennálló kötelezettségekről. Azt hiszem az magáért beszélne.