turtur
2006.12.22
|
|
0 0
250
|
Szia! Változatlanul azt gondolom, hogy Jung módszerével nem írható le az észak-amerikai etnogenezis. Meg más etnogenezis sem. Én ugyan nem vagyok olyan híres, mit ez a faszi, de szerintem kivetítései tévedésen alapulnak. Gondolj arra, hogy valahol két nép így vagy úgy összekeveredik. A belőlük főzött "új leves" egyes egyedül a keveredéskori létszámarányaiknak megfelelően áll majd be. Ezt a folyamatot akármiként - pszichológus, történész. régész, stb. - igyekezhetsz meghatározni akár az összeolvadók hálószobájáig. Vélelmezem, hogy a "kollektív tudattalan" működhet ugyan, de az összeolvadók teljesen mással lesznek elfoglalva menetközben. Műveltségük élet-halálharcával. Nyelvük óhatalanul pidginizálódik, keveredik, és csak azt tudom mondani, hogy a létszámadatok döntik majd el nyelveik dominánsnak bizonyuló részének sorsát. Miközben egyúttal műveltségük fenntartásáért is küzdenek. Persze e folyamatot nem a mai képeinkkel érik meg, hiszen mi csak azon vagyunk, hogy őket végre valahára megértsük - 2000 évvel későbben. De vajon sikerült-e ez nekünk? Szerintem eddig még nem. |
Előzmény: najahuha (246)
|
|