Üdv!
A Totalcar-os cikk hatására kerestem meg a forumotokat. Más "ügyben" (kit car), de mi is hasonló szívatásban részesülünk a minisztériumoktól, a kormánytól, mint ti. (Oldalaink, ha valaki belepillantana a kit car ügyekbe: www.kck.hu - ez az egyesületünk oldala, a www.kitcar.hu - ez meg a saját oldalam.)
A lényeg - miért nem fogtok össze?
Mi alapitottunk egy országos egyesületet, nekiálltunk nyomulni, és tavaly már annyit sikerült elérnünk, hogy a Gazdasági Minisztérium 2005 szeptemberében módosította a 6/1990-es KöHÉM-et, amelyik a módosítás elött Európában egyedülálló módon kategorikusan megtiltott mindenféle gépjármü-összeépítést. Nos, azóta - legalábbis müszaki oldalról nézve a dolgokat - lehet kit car-t épiteni. Most a regadó az, ami anyagilag teszi lehetetlenné a dolgokat. De lobbizni kezdtünk regadó ügyben is.
Irtunk az összes országgyülési képviselönek, a kulcsminisztereknek, a miniszterelnöknek ebben az ügyben, és lobbizunk, ahol csak tudunk. Nem akarom elkiabálni, de talán sikerül elérni valamit - a jelek szerint nem minden politikusnak, hatósági embernek szállt el a józan esze. (Most egy átlagos kit car reg.adója olyan másfél millió forint lenne. Ennyit kellene fizetni egy olyan autó után, amit több éves melóval magunk épitünk össze. Hm... Az épités költségei mellett ekkora adót a kit car-osok döntö többsége nem tud kifizetni - és különben is: ez most már elvi kérdés!)
Ahogy a kit car-ügy, úgy szerintem a "moped-autó" ügy is szinte kizárólag politikai, és csak érintöleg szakmai ügy. A Barna Péteren, és föosztályán keresztül ennek a dolognak a megoldása nem fog menni. Pedig ha belegondolok, óriási hasznai lennének az ilyen jármüvek terjedése támogatásának, föleg a nagyvárosokban. De csak akkor, ha nem csupán az adóbevételek számítanának, hanem pl. a környezet védelme, a parkolási gondok kezelése, stb. Ezek persze nem közvetlen forintok... Mert a közvetlen forintok az autó-kereskedök lobbija zsebébek, a reg.adó bevételen, az üzemanyag jövedéki adóján, stb. keresztül jelenik meg, és MA... A környezeti ártalmak mérséklése, a vészesen fogyó nyersolajjal való takarékoskodás, stb. meg csak hosszú távú hasznot jelent. A pénz logikája (ha van neki ilyen) úgy látszik felülirja a józan ész logikáját.
Szóval, tartsatok ki, ne adjátok fel, fogjatok össze - bocs' a kéretlen "jótanácsokért".
(Amúgy a cikk hatására erösen gondolkodóba estem. Most akarunk ugyanis Pécsröl kiköltözni egy városkörnyéki faluba. Most egy hathengeres Mondeo-val járkálok, ami tiszta hülyeség a városban is, meg az ingázáshoz is. Pont jó lenne a helyi közlekedéshez egy "moped-autó". Ahhoz sajnos már nem vagyok elég fiatal, hogy elköltözzek ebböl a teljesen eszement országból.)
Boldog karácsonyt, és sok sikert az új év során - "moped-autó" ügyben is!
Üdv!